Årets första nya recept var det här! Och det blir en fantastiskt enkel soppa som jag är ganska säker på att ni alla har ätit någon gång i livet – nämligen en potatis- och purjolökssoppa. Ofta serverar man soppan helt slät, men jag föredrar när det är lite bitar i den. Istället för att mixa stompar jag den lite med en potatisstomp bara. Enkelt och urgott!
Sedan kommer vi till det viktigaste: toppingarna! Den här gången hade jag på en sked crème fraiche, dill, salladslök och vildgurka. Ja, vildgurka är alltså en libanesisk gurka på burk som går att köpa i lite större matbutiker. Om du inte hittar vildgurka går det såklart bra att istället använda sig av saltgurka eller varför inte cornichoner? Med ett berg av toppingar är obligatoriskt, så skippa inte!
Potatis- och purjolökssoppa med crème fraiche, dill och saltgurka
3-4 portioner
Soppan
- 1 purjolök
- 500 g mjölig potatis
- 8 dl kallt vatten
- 1 msk buljongpulver (alternativt fond eller buljongtärning)
- 1 dl crème fraiche
- Saft från en citron
- Salt och svartpeppar
- smör eller olja till stekning
Topping
- Dill
- Crème fraiche
- Vildgurka eller saltgurka
- Salladslök
Skala potatisen och dela den i skivor. Skölj purjolöken noggrant och dela den därefter i tunna skivor.
Värm upp olja eller smör i en kastrull och ha i purjolöken. Stek den mjuk och vänd i potatisen. Låt steka ytterligare en minut under omrörning. Tillsätt vattnet och buljongpulvret. Låt koka mjukt ca 15-20 minuter och ha i crème fraichen. Låt koka några minuter till och stompa därefter potatisen direkt i kastrullen. Du kan också vispa runt med en ballongvisp istället om du inte har en stomp. Soppan ska tjockna men fortfarande ha en del bitar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Lägg upp soppan i djupa tallrikar och toppa med extra crème fraiche, finhackad gurka, salladslök och dill.