Ja, här kommer det ännu ett inlägg som handlar om matrelaterade böcker som jag önskar mig. Jag älskar ju böcker. Och böcker är utan tvekan den sak som jag lägger mest pengar på, näst efter mat. Givetvis kräver mitt yrke en hel del läsning; för att hitta ny inspiration, glädje, hålla sig kreativ och allt sådant – men jag har alltid tyckt att läsning är viktigt för mig på ett privat plan också. De senaste åren när det inte riktigt har gått att resa eller träffas som vi är vana vid har böckerna blivit ännu viktigare för mig. Jag har aldrig läst så mycket som jag gör just nu och visst hjälper böckerna som en flykt från den tristess och framtidsoro som titt som tätt tränger sig på.
För att få nya tips på bra läsning följer jag en del bloggar, läser recensioner och ja – googlar runt helt enkelt. Ett annat tips för dig som vill ha fler förslag på bra matrelaterade böcker att låna eller köpa är att följa grundaren bakom Speceributik här i Malmö, Kathe Kaczmarzyk. Hon lägger alltid upp suveräna boktips som jag blir så vansinnigt inspirerad av. Skulle gärna haft Kathe som min personal book shopper. Så, mitt tips är att följa henne på Instagram om ni också vill ha med massa bra matrelaterade böcker i ert flöde. @kathekacz heter hon där.
Home Cooking
Den första boken som jag önskar mig heter Home Cooking och är skriven av den amerikanska författaren Laurie Colwin som bland annat är känd för sina krönikor i Gourmet Magazine. I boken från 1988 varvar Colwin berättelser om såväl matlagande som ätande. Det ska vara en väldigt fin memoar men även innehålla en del recept. Såhär beskriver googlebooks den:
A unique feast for body and soul, “Home Cooking” shares the delightful pleasures of discovering cooking and eating good, simple food. Colwin combines her insightful, good-humored writing style with her lifelong passion for wonderful food in such essays as “Alone in the Kitchen with an Eggplant”, “Repulsive Dinners: A Memoir” and “Stuffed Breast of Veal: A Bad Idea”.
Fett: en historia om smak, skräck och starka begär
En annan bok som jag gärna hade haft i min bokhylla är Jenny Dambergs bok om fett! I denna bok får vi ta del av flera anmärkningsvärda berättelser om just… fett. Behövs det en mer djupgående beskrivning än så? Knappast va. Den verkar underbar.
The Fate of Food
The Fate av Food är skriven av professorn Amanda Little. I denna bok försöker författaren svara på frågan: hur ska vi kunna ge mat till 9 biljoner människor på ett hållbart sätt de kommande årtiondena? En fråga jag absolut är nyfiken på att fördjupa mig i.
Chez Panisse-böckerna
Chez Panisse-kokböckerna är ju klassiker som jag längtar efter att ha i min bokhylla. När jag var på Talldungen förra sommaren bläddrade jag i en av dem och älskade. För er som inte känner till Chez Panisse sedan tidigare är det alltså en restaurang i Kalifornien som har funnits sedan 1971. I böckerna hittar man rätter som serverats på restaurangen genom åren.
Summer Cooking
Den sista boken som står på min önskelista är Summer Cooking av matskribenten Elizabeth David. I denna klassiska bok från 1955 får vi lära oss laga allt från desserter till soppa och picknick. Så fint med en bok som omfamnar och kramar ur den bästa ur en årstid.
Har du några kokbokstips som du vill tipsa mig om? Jag letar alltid efter ny läsning!