Visste ni att jag hette Sörensen i efternamn innan jag gifte? Ja, det gör jag förvisso fortfarande men Tuvesson är mitt officiella namn. Betyder det att jag är dansk? Tyvärr inte sedan många generationer tillbaka då mina förfäder bodde i Köpenhamn. Lite danskhet har jag dock i blodet vilket jag visserligen inte tror är anledningen till att jag är fullkomligt besatt av mackor i allmänhet – och smörrebröd i synnerhet. Dessa öppna maxade mackor är något alldeles extra. De betyder verkligen något för mig. En sådan här macka skall helst inmundigas i den första vårsolen tillsammans med en öl, en sk bajer, på flaska. Nä men det är så sanslöst trevligt. Detta recept har jag tagit fram till min kokbok Brynt Smör. Ett recept jag älskar otroligt mycket och som jag lagar om och om igen åren runt. Hoppas att ni ska gilla det lika mycket!

Danskt smörrebröd kartoffelmad-style
4 portioner
- 400 g delikatesspotatis
Äggsallad
- 30 gram smör
- 2 st kokta ägg, skalade och hackade i mindre bitar
- 1 äpple, skalat och i mindre bitar
- saft från en halv citron
- ett knippe finhackad dill
- ett knippe finhackad gräslök
- salt och svartpeppar
Rostad lök
- 2 bananschalottenlökar
- 4 tsk vetemjöl
- rapsolja till fritering
- salt
Servering
- 1 dl gräddfil
- 4 skivor danskt rågbröd
- smör till stekning
Såhär gör du
1. Lägg gräddfilen i ett kaffefilter och låt den rinna av medan du gör det andra.
2. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den svalna och dela den därefter i tjocka skivor.
Rostad lök:
1. Skär schalottenlöken i tunna skivor. Lägg löken i mjölet och skaka sedan av eventuellt överblivet mjöl. Du kan behöva mer eller mindre mjöl beroende på hur stora lökar du har använt dig av.
2. Värm upp rikligt med rapsolja i en stekpanna och stek löken tills den blivit krispig och gyllene. Var försiktig så att oljan inte blir för varm bara, det bränns lätt. Plocka upp löken, låt den rinna av och salta.
Äggsallad:
1. Bryn smöret.
2. Blanda ägg, äpple, örter (spara lite till garnering) och citron i en skål.
3. Ös över smöret och blanda. Salta och peppra.
Montering:
1. Rosta brödet eller stek det i smör. Lägg varje brödskiva på en tallrik.
2. Börja med att lägga ett lager potatis jämnt över brödet. Lägg rikligt med gräddfil på potatisen. Toppa med äggsallad.
3. Dekorera med färska örter, salta och peppra lite extra och avsluta med att lägga på rikligt av den rostade löken.
[…] Först ut: smörrebröd! Mackor va! Det tröttnar man aldrig på. Och just smörrebröd tycker jag är en sådan fantastisk idé till en midsommarlunch. I botten har jag färskpotatis som jag sedan toppar med gräddfil samt en röra på äpple, ägg och brynt smör. Orkar du inte göra egen rostad lök köper du såklart bara färdig. Stressa inte i onödan, ingen normal person bryr sig om vilken lök du använder dig av. Här hittar du receptet på smörrebrödet. […]