Allt började med att jag såg filmen Chef. Det var i november 2020 och allt kändes mer eller mindre skit. Vi hade precis fått nya restriktioner, det var mörkt, det var kallt – ja, det var liksom grundreceptet för ett ganska tråkigt liv. Men Chef! Den fick mig att känna något. Redan dagen därpå åkte jag och köpte en mackgrill. Resten är historia.
Det har nu gått lite mer än ett år sedan jag gjorde det där viktiga köpet. Jag älskar såklart min “mackapär” lika mycket fortfarande. Alla som sa att det var ett onödigt köp och att jag lika gärna kunde göra mina grillade mackor i våffeljärnet: ni hade fel! Fel, fel, fel! Oj, vad jag har använt min mackgrill under månaderna med hemmajobb. Jag och Calle kan äta grillade mackor flera gånger i veckan. Ja, det ger mig livsglädje!
Men vi spolar tillbaka bandet lite. Låt oss kolla på klippet som fick mig att vilja börja laga grillade mackor mest hela tiden. Har du brådis och inte orkar kolla på hela klippet? Då kan du spola fram till 2 minuter när huvudrollen, Carl Casper, lär sin son hur man gör den perfekta cubanon. Snyft! Det är kärlek!
Vad är en Cubano?
Så, mackan som de lagar i Chef – den macka som fick mig att gå fullkomligt mackbananas kallas för en cubano. Men vad är en cubano då? Det är vad jag tänkte att vi ska prata om idag. The original Cubano såsom den serveras idag idag består av ost, kött och senap och serveras på ett kubanskt bröd. Det äldsta dokumenterade fallet av en “original cubano” är från slutet på 1800-talet, i Florida. Troligtvis kom cubanon till i arbetarkvarteren i Tampa där många kubanska immigranter arbetade inom cigarrindustrin – även om liknande mackor kan vara datera flera hundratals år till tillbaka i tiden. Ja, och “cubanos” fick helt enkelt sitt namn eftersom det framförallt var kubaner som åt den. Det är egentligen inte någon som med säkerhet kan säga vem, var eller hur cubanon kom till. Saken är att frågan är både flitigt debatterad och kontroversiell. Ja, det är för mycket information att ta upp i detta korta blogginlägg så vill du läsa mer om cubanons historia, rekommenderar jag dig att göra det i artikeln här.
Vad består en traditionell cubano av?
- “Kubanskt bröd” det vill säga ett avlångt bröd som är vitt, fett (från gris), mjukt på insidan och krispigt på utsidan.
- Rökt skinka
- Rostat fläsk marinerat i mojo (t ex oregano, vitlök, lök, kummin, salt)
- Swiss cheese = schweisisk ost t ex emmentaler
- Gul senap
- Smör
- Pickles, gärna dillpicklad gurka
Utöver detta finns det regionala varianter med t ex salami, majonnäs, sallat och tomat.
Ingredienser till vegovarianten
Jag har i min tur gjort en vego-take på denna klassiker. Jag gjorde detta recept till Instagram tillsammans med ett företag för ett bra tag sedan och tänkte att det är dags att slänga upp det här med. Istället för kött har jag använt mig av stekt portobellosvamp som jag marinerar. Den kompletta ingredienslistan för en vego-cubano är:
- portobellosvamp
- majjo
- saltgurka
- amerikansk senap
- smör
- ost
- bröd
Och nu behöver ni inget recept, jag menar. Det är en macka. Du behöver däremot en ingrediensguidning.
- Vi börjar med majonnäsen. Den godaste färdigmajonnäsen är antingen Hellmans eller Kewpie. Tycker jag.
- Saltgurkan är svår. Det bästa tipset jag kan ge är att inte köpa den plastade gurkan från grönsaksavdelningen, utan satsa på den på burk. Lidl brukar ha bra burkgurka.
- Amerikansk senap = den på bilden! Du kan såklart använda en annan senap också om du inte hittar just denna. Men den amerikanska, gula senapen (du vet den man får på McDonalds) är så god.
- Bröd! Ja, här ska det inte vara något segt surdegsbröd. Utan ett mjukt, fluffigt bröd. Till dessa mackor köpte jag brödet på Lucu men sen blev jag tipsad om att Ica har ett bra bröd för att göra Cubanos. Brödet brukar gå att köpa på Ica.
Och förresten, blev du sugen på att se filmen Chef? Tyvärr finns den inte längre på Netflix, men går säkert att hyra eller låna på bibblan online.
Så! Det var allt för den här gången. Har du sett Chef? Blev du lika macktokig som jag efteråt?
Svaret är JA och JA!
Vad använder du för slags mackjärn då? Jag har fått för mig att de i teflon inte blir samma sak som ett riktigt!
Jag köpte en från Sage. Är ganska säker på att den är i teflon, men har funkat bra hittills. Jag får skriva ett helt inlägg om den och skriva vad jag gillar/inte gillar med den såhär 1,5 år in i användningen av den
Hejsan, försökt leta efter din recension av smörgåsgrill men hittar inte. Fick du ihop någon?
Nej, vet du vad! Det fick jag ju aldrig. Det borde jag ta tag i. Efter semestern!