Jag älskar baljväxter av alla de slag och har nog alltid gjort det. När jag var liten brukade min pappa värma en burk vita bönor i tomatsås och servera med rostad formfranska. Ja, jag minns det som att vi fick en full english – men till middag.
I vilket fall som helst skulle jag vilja säga att min kropp är byggd på bönor till ungefär 87%. Resterande 13% består av smör och ost. Jag äter sanslösa mängder baljväxter. Bönor är gott, mättande och billigt. Bra mat. Idag har jag gjort en riktigt, riktigt enkel middag som består av skafferivaror. Ja, skåpmat som jag brukar kalla det. Har du två paket kokta svarta bönor hemma? Ett paket passerade tomater? En liten skalk ost? Då har du middag!
Kryddorna kan du variera som du vill. Har du inte svarta bönor kan du ta några andra baljväxter också. Det är inte så noga. Här använde jag mig av prästost att gratinera med. Rekommenderar inte det egentligen eftersom den blir rätt fettig och inte så fin i färgen. Men det var den ost som jag hade hemma och då får man köra på det. Köp gärna cheddar/mozzarella-ostblandningen på påse till gratinering. Den blir verkligen helt otroligt bra!
Cheesy bean bake med grillat bröd
4 portioner
- 1 gul lök
- 2 stora vitlöksklyftor
- 1 färsk jalapeño
- 2 paket kokta svarta bönor à 400g, sköljda och avrunna
- 1 paket passata/passerade tomater à 400 g
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk rökt paprikapulver
- lite chilipulver, t ex anchochili
- 2 tsk oregano
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 1-2 tsk vitvinsvinäger
- ca 2 dl riven ost, t ex cheddar/mozzarella på påse
- smör till stekning
- salt och svartpeppar ‘
Finhacka lök, vitlök och jalapeño. Stek i en ugnssäker stekpanna i rikligt med smör tills det mjuknat. Vänd i samtliga torra kryddor samt svarta bönor och låt steka med ytterligare ca 2 minuter. Ha i passatan, buljongtärning och vinäger. Låt småputtra ca 10 minuter. Krossa ungefär hälften av bönorna med en träslev och rör runt så att det tjocknar.
Strö rikligt med ost över bönorna. Tjoffa in stekpannan i ugnen på 250 grader och låt osten smälta och få fin färg.
Ställ stekpannan mitt på bordet och servera med rostat bröd. Nom nom!