Goddag! Jag har lagat mat igen. Förra veckan när jag körde vabb/vobb-leken bestämde jag mig för att få tiden att gå genom att fritera en jäkla massa saker. Jag gjorde tonkatsu, getostbollar, falafel och fisktacos till barnen. Jag friterade till och med färdiga potatisbullar – det blev jättegott. Ja, det mesta jag kunde hitta åkte rätt ner i den varma oljan.
Dessutom tog jag fram ett nytt recept på friterad och panerad tofu. Jag vet att många av er verkligen inte gillar tofu men helt ärligt – tofu smakar typ ingenting så har du ätit äcklig tofu är det för att någon har misshandlat den. Får tofu en fin behandling är det så sanslöst gott! Krispig ska den vara! Ge den ett oljebad så lovar jag dig att du kommer börja älska skiten.
Den krispiga tofun serverar jag sedan med ett kokosris som jag smaksätter med koriander, lime och citrongräs. Om du vill proteinboosta är det supergott att langa i kokta svarta bönor i riset också. Som sås har jag gjort en kimchimajonnäs. Det är bara köpemajjo som jag har blandat med spadet som brukar finnas över i kimchiburken. Jag har även lagt på lite krispig chiliolja, det har jag på allt just nu. Ja, det var den genomgången. Laga krispig tofu med kokosris och kimchimajonnäs i veckan, ok?
Krispig tofu med kokosris och kimchimajonnäs
4-6 portioner
Krispig tofu
- 400 g fast tofu
- vetemjöl
- pankoströbröd
- 1 ägg
- rapsolja till fritering
Kokosris
- 2 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kallt vatten
- 3 dl basmatiris (gärna mahmoodris)
- limezest
- koriander
- citrongräs, hackad i större bitar
- salt och peppar
Kimchimajonnäs
- 2 dl majonnäs
- 2 msk kimchispad
Servering (förslag)
- jordnötter eller rostad lök
- koriander
- lime
- sesamfrön
- salladslök
- krispig chiliolja
Ris: Lägg riset i blöt enligt anvisningarna på paketet. Skölj av det och lägg det därefter i en kastrull tillsammans med kokosmjölk, vatten, citrongräs och salt. Koka enligt anvisningarna på paketet. När det är färdigkokt blandar du i limezest, peppar och finhackad koriander. Plocka upp citrongräsbitarna och släng.
Tofu: Krama ur så mycket vätska du kan från tofun. Om du vill kan du låta den ligga pressad en trettio minuter för att få ut så mycket vätska som möjligt. Det går bra att strunta i det också.
Dela tofun i mindre bitar. Panera genom att första doppa tofubitarna i mjöl, sen uppvispat ägg och slutligen panko. Tryck till pankon så att den täcker ordentligt. Fritera tofun i omgångar tills den är riktigt krispig och gyllene. Låt den rinna av. Salta och peppra.
Kimchimajonnäsen: Blanda majonnäsen med kimchispadet.
Komponering: Servera riset med friterad tofu samt kimchimajonnäs. Toppa med krispig chiliolja, koriander, limeklyfta, jordnötter, salladslök och sesamfrön.