Som ni vet vid det här laget är en del av mitt arbete att skapa recept åt mattidningar. Och ibland blir dessa recept så himla bra att jag måste lägga in dem här också. Dessa tostadas med en bönröra med karamelliserad lök är ett sådant recept.
Tostadas är alltså friterade eller stekta tacobröd som tillagas i olja tills de blivit krispiga innan de toppas med diverse goda grejer. Jag är tokig i alla typer av varma bönröror i refried beans-style. Det är enkelt, gott, lätt att variera osv. Ja, jag måste väl knappast motivera varför ni ska laga detta till middag i veckan? Tostadas är livet!
Tostadas med kidneybönröra och rostad majs
2 portioner (2 tostadas/person)
- 1 förpackning kokta kidneybönor à 400 g
- 2 små rödlökar
- 1-2 tsk tomatpuré
- 0,5 dl valfri tacosalsa
- 1 tsk vitvinsvinäger
- Rapsolja till stekning
Kryddor
- 1 tsk malen spiskummin
- 0,5 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk vitlökspulver
- 0,5 tsk chipotlepulver, alternativt annat chilipulver
- Salt och svartpeppar
Servering
- 1 burk à 125 g kokt majs, avrunnen
- 1 lime, i klyftor
- 1/2 liten silverlök, i tunna skivor
- 1 liten hjärtsallat, tunt strimlad
- extra tacosalsa
- 1/2 kruka färsk koriander
- 4 små tortillabröd
Skölj av bönorna och låt dem rinna av ordentligt.
Skiva rödlökarna så tunt du kan och stek sedan i rapsolja på medelvärme. Sänk värmen och låt löken steka under omrörning tills den blivit riktigt mjuk, ca 10 minuter. Tillsätt bönorna, tomatpurén samt kryddorna och låt steka med 1-2 minuter. Blanda ner salsan och mosa allt med en potatisstöt tills du har en slät massa. Låt steka på låg värme tills röran gått ihop. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Om du tycker att röran blir för torr kan du ha i lite extra rapsolja alternativt mer salsa.
Värm en panna, ha i rikligt med rapsolja och stek tortillabröden på båda sidor tills de fått riktigt med färg och blivit lite krispiga. Låt rinna av på en bit hushållspapper. Salta.
Stek majsen tills den fått lite färg. Salta, peppra och ha på lite limesaft.
Fördela bönröran jämnt över de 4 tortillabröden. Toppa med sallat, silverlök, den rostade majsen, koriander och extra salsa. Servera med extra lime vid sidan.