Inlägget är ett betalt samarbete med Bonduelle
Nähä! Är det redan dags för sportlov? Var det inte jul nyss? Jo, lite så känner jag också. Oj, vad fort och långsamt det har gått på en och samma gång. Och på temat sportlov tänkte jag idag bjuda på ett av mina favoritrecept som här hemma numera går under benämningen sportlovssoppan.
Jaha, vad kännetecknar en sportlovssoppa då kanske du nu tänker? Jo, det ska jag berätta!
- För det första ska en bra sportlovssoppa laga på råvaror som man alltid kan ha hemma i skåpen
- Den ska gå snabbt att tillaga
- Den ska vara god!
- Den ska vara prisvärd
- Den ska vara lätt att anpassa efter olika smaker och åldrar
- Den ska gå att ta med sig ut i pulkabacken, parken, skogen eller skidbacken och äta i kopp
När Bonduelle frågade mig om jag ville ta fram ett enkelt recept som görs på råvaror som är lätt att alltid har hemma (och som dessutom uppskattas av barnen) gick mina tankar direkt mot en majssoppa som uppfyller alla kriterier för att vara den perfekta sportlovssoppan. Denna soppa har jag lagat till barnen i flera år och är väldigt uppskattad i denna familj. Det är dessutom något med den klassiska smakkombinationen majs + curry (och garam masala) som är så trygg och mysig. Ja, den lockar fram nostalgi på ett väldigt härligt sätt!
Majsen från Bonduelle
För att ta fram detta recept har jag använt mig av den konserverade majsen från Bonduelle som är helt fri från tillsatser. Den kommer i ett smidigt 3-pack som omsluts av kartong istället för plast. En söt, god majs som är krispig utan att ha någon märklig bismak eller för hårt skal. Ja, en favorit helt enkelt.
Äta ute!
Nu på sportlovet är ni många som tillbringar dagarna i stadsparken, i pulkabacken, i skogen eller i skidbacken. Och då är det nice att ha en recept som man snabbt kan slänga ihop på morgonen och ta med sig ut i termos. Om man vill ha något matlagningsmoment ute i naturen rekommenderar jag att grilla mackor!
Jag har köpt ett mackjärn i gjutjärn som man både kan ha över grillen samt öppen öppen eld. Den ger så fantastiskt goda mackor! Barnen älskar det också. Annars rekommenderar jag att grilla pinnbröd till soppan. Det kan du enkelt göra på färdig pizzadeg. Eller varför inte grilla quesadillas? Gör det enkelt för dig själv och förbered så mycket du bara kan hemma!
Krämig majssoppa med garam masala och fetaost
ca 4 portioner
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 grön mild chili, urkärnad
- 3 burkar Bonduelle majs à 150g
- 1 tsk gul curry
- 1 tsk garam masala
- 6 dl kallt vatten
- 1-2 tsk ljus miso (alternativt 1 grönsaksbuljongtärning)
- 1 dl syrad grädde (alternativt crème fraiche)
- limesaft efter smak
- 1-2 msk smör till stekning
Topping
- 1 burk Bonduelle majs à 150 g
- 1/2 paket fetaost à 150 g, smulad
- 1/2 grön chili, finhackad
- ett litet knippe färsk koriander, finhackad
- limesaft efter smak
Såhär gör du
- Finhacka lök, vitlök och chili.
- Låt majsen rinna av i ett durkslag.
- Smält en matsked smör i en gjutjärnsgryta. Stek löken mjuk och glansig under omrörning. Ha i majs, chili och vitlök. Låt steka ytterligare 1-2 minuter. Krydda med torkad chili, curry och garam masala.
- Häll på vattnet samt miso. Låt koka på medelvärme ca 10 minuter. Ha i syrad grädde alternativt crème fraiche och mixa helt slätt. Om du har en riktigt bra mixer behöver du inte sila den, men om du har en lite segare stavmixer – låt den gärna passera en sil innan du häller tillbaka den i kastrullen igen.
- Smaka av med salt, peppar och limesaft. Häll upp i en termos och ta med ut!
- Topping: Blanda fetaost, majs, chili och koriander i en skål. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Lägg i en burk och ta med ut.
Tips: Vill du att soppan ska få en extra smakboost kan du låta majsen till soppbasen samt till toppingen få rostas gyllene i ugnen innan den åker ner i grytan!
Vill du ha fler recept där majs är huvudroll? Kolla in mitt tidigare samarbete med Bonduelle där jag tog fram ett recept på majs- och kikärtstacos! Då kan även hitta fler recept samt läsa mer om Bonduelle på deras hemsida.
[…] Mitt bästa recept på majssoppa med syrad grädde och garam masala […]