Tisdag betyder ny veckans babe! Och den här veckan ska vi fördjupa oss i en produkt som har varit en av mina absoluta favoriter sedan jag åt det för första gången på café Atrium för säkert 6 år sedan. Ja, det är såklart yoghurtbollar jag pratar om.
Vad är yoghurtbollar?
Vi tar allting från början. Yoghurtbollar är inte helt otippat bollar som du gör på yoghurt. Närmare bestämt avrunnen sådan. Det är absolut enkelt att göra egna yoghurtbollar, men det är inte alltid man pallar hålla på och då är det super att det finns färdigt att köpa i matbutiken.
Yoghurtbollar kallas även för labneh – och är vanligt förekommande i flera kök runtomkring Mellanöstern. Bollarna är krämiga och smakar lätt syrligt. Inte åt getosthållet dock (bollarna görs på komjölk) som många tror även om det absolut kan funka bra som substitut till chèvre. Det är verkligen en fantastisk produkt! Otroligt beroendeframkallande, på det bra sättet.
Var kan man köpa yoghurtbollar?
Idag finns det flera olika aktörer som säljer yoghurtbollar. Vad jag vet finns det dock enbart ett märke som säljer yoghurtbollar som är producerade i Sverige på svenska råvaror – och det är skånska Nablus Mejeri. Dessa yoghurtbollar går att köpa lite varstans. Här i Malmö köper jag mina på Ica alternativt på Lucu. Jag vet själv inte var de är listade, så jag rekommenderar dig att gå in på Nablus hemsida och eventuellt maila om du vill veta var i din stad dessa fantastiska bollar går att köpa.
Hur använder man yoghurtbollar?
Jag använder yoghurtbollar till mycket, jag tycker att det är en sådan fantastisk produkt. Jag använder framförallt mina yoghurtbollar som pålägg till riskakor, finncrisp eller på rostat surdegsbröd. Jag brukar också göra ett snabbt mellis där jag rullar in yoghurtbollar i libabröd/tortillabröd tillsammans med en näve babyspenat. Annars har jag gärna yoghurtbollar som topping till diverse hummusrätter alternativt som krämigt inslag till en slät soppa. Ja, det är en fantastiskt produkt med hur många användningsområden som helst.
Här är er lista över rätter som man kan använda yoghurtbollar till:
- morotssoppa med yoghurtbollar och hummus
- på smördegspizza med kantareller och karamelliserad lök
- I en matig sallad
- På mackan, t ex en grilled cheese
- som topping till soppor och grytor
- Tryck ut på en tallrik och toppa med goda saker, t ex grape, fänkål, någon hackad nöt och olivolja
- Som topping eller tillbehör till hummus
- Pankopanera och fritera
- I en pastasallad
- Som fyllning i en wrap med mosad sötpotatis, babyspenat, svarta bönor och yoghurtbollar
- till falafel i en wrap
- till tacos/plockmat
- som fyllning i crepes/pannkakor
- som topping på en shakshuka
- doppa i dukkah och servera i en sallad med granatäpple och rostad sötpotatis
- blanda ihop med lite crème fraiche och rosmarin till en dipp
- i en salladswrap med ris och stekt hoinsintempeh
- Smulad över rostad spetskål (använd på samma sätt som du tänker fetaost)
- I en tomatsallad med marinerad rödlök och mynta
- Toppa tomatsåsen och servera med couscous
- I en sallad med havreris + baba ganoush + mynta + falafel
- På en skiva rostad surdeg med muhammara och mosad labneh
- På en skiva rostad surdeg med mosad avokado och dukkah
- På linsgrytan
Så, det var veckans babe? Har vi missat ett användningsområde i listan här ovan? Då får du hemskt gärna fylla på den!
Najas mejeri i Norrköping producerar också på svensk mjölk! Dock väldigt hantverksmässigt så vet inte om de går ser köpa utanför östergötland…
Tack för tips! Jag ska kolla upp Najas 🙂
Min favorit är yoghurtbollar gjort av get.
Gör du egna eller köper du färdiga? 🙂
I min stad Halmstad där de säljer utländska matvaror hittar jag det.
[…] Veckans babe #4 Yoghurtbollar […]