Förra veckan var jag i Stockholm. Resans syfte var framförallt att sätta ramar för mitt nästa bokprojekt, träffa kollegor och gå på Mello. Och som en liten bonus åt jag i vanlig ordning en himla massa grejer – det ska vi titta på nu.
GrusGrus
Vi börjar från början och dag 1, det vill säga torsdagen. Jag hade stämt träff med mina matkompisar Sahar, Dennis och Morteza. Eftersom jag fullkomligen älskar Talldungen tänkte jag att jag borde älska GrusGrus eftersom kökschefen på Talldungen har arbetat där tidigare.
Och visst var det bra, men inget går att jämföra med Talldungen. Såklart. GrusGrus är i alla fall en vinbar i Vasastan där man äter smårätter och dricker naturviner. Bra viner! Bra mellanrätter. Ska vi kika på två av rätterna som vi beställde? Allt var fantastiskt gott.


Hotell Ruth i Vasastan
Sak nummer två på listan från dag 1 i Stockholm är hotell Ruth som jag alltid brukar bo på. Jag tror att rummet kostade 1350 kr – och det måste man väl ändå säga är ett riktigt bra pris för ett boutiquehotell mitt i city?
Rummen är fina och personliga! Frukosten är god, de har t ex en megaparmesan. Brödet hade kunnat vara godare men varför gnälla? Det är super!
Papercut Shop
Dag 2 i Stockholm pinnade jag mig bort till Papercut Shop på Krukmakargatan. Jag älskar ju böcker som ni säkert vet vid det här laget – och något som jag nästan älskar lika mycket är tidningar. Papercut har ett fint, stort utbud av utländska tidningar som jag älskar.
Jag köpte en hel hög som jag tänker skriva om längre fram, idag vill jag framförallt tipsa om en tidning som heter EATEN. Det är en historisk mattidning och varje nummer behandlar ett visst tema. I det senaste numret handlar det t ex om frukost. Den är så fint formgiven, ger så mycket inspiration och innehåller dessutom en himla massa bra texter. 215 kr kostar den. Och det kanske är lite i överkanten för en tidning egentligen, men med tanke på hur mycket jobb som ligger bakom den går det an.
Gazza
Runt hörnet från Papercut Shop ligger nyöppnade Gazza. En liten kvarterskrog som serverar både frukost, lunch och middag. Jag har hört att det i princip är omöjligt att få bord här till kvällssittningen, men att få lunchplats är inga problem. På lunchen får man en enkel pastarätt, ett litet fat med sallad och bröd. Trevligt och enkelt! Jag är dock sanslöst taggad på deras kvällsmeny. I synnerhet deras pasta i buljong. Gott!
Juniper Tree
Dag 2 lämnade jag hotell Ruth och åkte ut till Råsunda där min svägerska bor sedan ett halvår tillbaka. Det var första gången jag var i Råsunda och det dröjde inte länge förrän jag hade blivit fullkomligt förälskad. Om jag någonsin skulle flytta till Stockholm vill jag bo här.
På lördagen besökte vi Juniper Tree för att äta frukost. Och wow, vilken bred frukostmeny de har. Det finns båda salta och söta rätter, stora och lite mindre rätter. Det bästa av allt är att de bakar sitt eget bröd. Jag fick en helt nybakad fralla med hummus och pickles. Otroligt? Hur ofta får man det egentligen?
Barnen åt amerikanska pannkakor och toast. Om jag hade varit i ett annat sällskap hade jag definit provat deras Bloody Mary. Nä, men detta är ett så maxat brunchställe. Rekommenderar!
Råsunda Barnkläder
Efter att vi käkat frukost tog vi en liten promenad i närområdet. Och här hittade vi Råsunda Barnkläder, en liten butik med secondhandkläder till väldigt bra priser. Vi hittade en kappa till ena barnet, en helt ny byxdress och en lite annat smått. Ja, åk dit! SÅ bra ställe!
Råsunda hembageri
Sista dagen promenerade vi bort till Råsunda Hembageri som även verkar heta Du Bon Pan. Detta lilla bageri verkar vara lite av en kulturinstitution i området. Och jag fattar varför! Så trevligt och gott.
Stor uteservering dessutom och oväntat bra priser? Jag menar 32 kr för en cappuccino och 38 kr för en fralla med pålägg? Bra ju!
Grillade tunnbröd på Skansen
Sista dagen var det dags för Skansen. Varken Calle, hans systrar eller barnen hade varit där så det var fanimej på tiden. När jag pluggade etnologi i Stockholm var jag här en del och kollade på husen och gick på guidade visningar – men den här gången fokuserade vi på de nordiska djuren.
Men! Det jag vill prata om på tema Skansen är deras grillade tunnbröd. Så smart rätt? Det ska jag definitivt laga i sommar. Man kunde köpa med några olika fyllningar som t ex kyckling och pesto samt chèvre och honung. Tips tips!