Första gången jag åt bibimbap var på Scania på Bergsgatan. Ja, ni vet Kulturbolagets restaurang/tequilabar på hörnan? Jag tror att det var år 2012. Jag minns det fortfarande som en otrolig matupplevelse. Att något så enkelt kunde vara så gott? Min vän Hossein som hade varit utbytesstudent i Korea berättade för mig att bibimbap var som en pyttipanna och att jag skulle blanda ihop allt på tallriken innan jag började käka.
Alla såser och gegg i form av ett pankofriterat och löskokt ägg! Den starka såsen! Det syrliga picklade! Det krispiga från löken! En första tugga som jag aldrig kommer glömma. Ingen överdrift! Sedan dess har jag lagat bibimbap flera gånger hemma. Oftast i väldigt enkla varianter. Tills igår. Då bestämde jag mig för att gå all in och ge mig på det där pankofriterade ägget som jag älskat i över 10 år.
Nu undrar jag varför jag inte har lagat det här hemma tidigare? Det var ju superenkelt. Friterat krispigt ägg 4-ever!
Såhär gör du pankofriterat ägg
Vi börjar med att koka äggen ca 6 minuter. Lägg i äggen när vattnet kokar. Skölj äggen i kallt vatten och skala direkt. Låt svalna.
Lägg upp vetemjöl på ett fat, ett uppvispat ägg på ett annat och slutligen panko på ett tredje. Doppa äggen i 1. mjöl 2. ägg och 3. panko
Värm upp olja. Fritera äggen tills de är krispiga runtomkring. Klart! Enkelt va?
Bibimbap-ish!
Ok, nu när vi är klara med de krispiga äggen som liksom är hela rättens huvudpunkt är det dags att presentera övriga tillbehör. I botten av tallriken har vi vanligt kokt ris. Jag använder mig av Mahmoodris, jag har alltid en 5 kg-säck hemma.
Därefter är det dags att riva ut allt du har hemma i skafferi och kyl. Dessa olika grejer ska du leta efter:
- Något krispigt
Till din lilla risskål vill du ha något krispigt. Visst, ägget är krispigt men du kan också ha hackade jordnötter eller varför inte helt vanlig rostad lök? - Något syrligt
Något syrligt vill man ha på tallriken. Gärna något picklat. Här har jag gjort limepicklad gurka. Man skivar gurka så tunt man bara kan och har på massvis av limesaft och lite palmsocker eller vanligt strösocker. Du kan också ha på picklad lök alternativt riven ingefärspicklad morot. - Något fett
Något fett behöver finnas! Gärna i form av en majonnäs. Ja, det behövs kräm helt enkelt. Äggulan bidrar givetvis med en del. Jag kör på Hellmans majonnäs som jag blandar med chilisås. Det är även gott att göra en sojamajonnäs alternativt en jalapenomajonnäs. Eller varför inte en äggmajonnäs – det vill säga en majonnäs som du blandar med hackat kokt ägg. Annat gott fett är mosad avokado! - Något starkt
Starkt är gott! Toppa gärna din skål med extra chilisås alternativt blanda gochujang med lite vatten och sesamfrön och servera vid sidan. - Övrigt
Ja, som du märker kan du verkligen ta lite vad som helst som du hittar hemma. Annat som är gott är sesamfrön, koriander, salladslök och stekt ostronskivling som du har marinerat i soja/vinäger/sesamolja.
Sådär! Kul rätt va? Sanslöst gott. Tröttnar aldrig.