Inlägget är ett betalt samarbete med Edgy Veggie
God eftermiddag och hjärtligt välkommen till min lilla seitanskola. Denna vår ska jag lära er allt jag kan om att laga mat med seitan. Vi kommer gå in på vad seitan är, vad det är som gör det till en sådan bra produkt OCH givetvis ska ni även få en massa goda och enkla recept som hjälper er att komma igång med er seitanmatlagning hemma.
Vad är Edgy Veggie?
För att göra den här lilla skolan har jag slagit mig samman med Malmöföretaget Edgy Veggie som gör just seitan – på svenskt vete. Företaget startades år 2020 efter att deras VD Katarina fastnat för seitan under en resa till Kalifornien. Väl hemma kunde hon inte riktigt släppa seitan som hon tyckte var en sådan fantastisk produkt vilket ledde till att hon några år senare bildade ett bolag, som skulle göra just seitan, tillsammans med två partners. De arbetade fram ett eget recept där smak och hållbarhet var två ledstjärnor i processen. Idag är de Sveriges främsta företag som gör seitanprodukter på svenskt vete. Och dessa produkter ska vi nu kolla närmare på!
Vad är seitan?
Så, om vi tar det från början. Vad är egentligen seitan? Seitan är en helt växtbaserad, det vill säga vegansk, produkt vars huvudråvara är vete. Ja, seitan görs på väldigt få ingredienser och behöver inga onödiga tillsatser. Det enda som behövs för att producera seitan är just gluten och vatten. Att producera och göra seitan är dock inte något nytt. Seitan har funnits i flera tusen år och kommer ursprungligen från Kina. Tyvärr har den hamnat lite i skymundan – men det är verkligen en fantastisk produkt att använda sig av om man vill äta lite grönare i vardagen.
Hur använder man Edgy Veggies seitan?
Edgy Veggies seitan finns både som souvlaki, kebab, taco och som block. När du använder Edgy Veggies seitan kan du tänka på det som ett alternativ till kött. Du kan med andra ord ersätta köttet med seitan i dina favoriträtter. Du kan skiva den, dela den i kuber, strimla den, panera den eller mixa den. Två av seitans bästa egenskaper är dess smakneutralitet och uppskattade textur, vilket gör att seitan passar till så många rätter.
Var kan man köpa seitan?
Seitan går idag att köpa på både Ica, Coop samt Mathem. Och om den inte finns i din matbutik – kom ihåg att man alltid kan be matbutikerna att ta in produkter som man är nyfiken på, det är inga konstigheter alls!
4 olika varianter av seitan
För att göra det så enkelt som möjligt för er att använda seitan i er vardagsmatlagning har Edgy Veggie gjort sina produkter i 4 olika utföranden. Det finns en färs, en kebab, en souvlaki och ett block. Dessa ska vi nu kika lite närmare på!
-
Tacofärs
Vi börjar med den första produkten som är en vegofärs. Denna färs är redan kryddad med tacokryddor vilket gör att den passar ypperligt att ha i fredagstacon. Tacosmaken är inte överdrivet framträdande, så om du vill kan du såklart ha den i andra färsrätter också och bara krydda på lite extra med de kryddor som du tycker passar. Här är en liten lista på grejer du kan laga med tacofärsen från Edgy Veggie:
- Fredagstacos
- Quesadillas
- Bönchili med seitanfärs
- Tacogratäng
- Tacopaj
-
Kebab
Produkt nummer två är en kebab som kommer i stimlor. Den är kryddad med klassiska kebabkryddor och passar därför såklart i rätter såsom:
- Kebabsallad med grönsaker, fetaost och hummus
- I en kebabrulle med sallat, gurka, dill och sås
- På en kebabpizza
-
Souvlaki
En annan seitanprodukt som kommer i skivor är Edgy Veggies souvlaki. Den är kryddad och smaksatt men går såklart att krydda extra själv också. Den är god att servera med:
- Klyftpotatis, grillad citron och tzatziki
- På en plåt med rostad potatis, fetaostkräm, oliver och sallad
- I en wrap
- Till en grekisk sallad
-
Block
Den sista seitanprodukten i Edgy Veggies sortiment är deras seitanblock. Seitanblocket är helt naturellt och kräver att man kryddar det själv. Blocket kan du själv forma som du vill. Du kan göra färs av den och steka till bollar. Du kan skiva den och steka. Du kan marinera den och grilla. Du kan panera den! Ja, här får man tänka kreativt.
- Mixa till en färs
- Panera i panko
- Stek i skivor
- Grilla hel i marinad
- Dela i mindre pyttbitar
Nu i vår kommer jag släppa 4 recept som introducerar er till Edgy Veggies seitan, med start nu på torsdag. Vill du redan nu ta del av en massa seitanrecept, klicka in dig på Edgy Veggies hemsida!
[…] Vad har vi här då? Kan det vara mitt första recept med seitan? Ja, det stämmer bra! Har du missat mitt inlägg om vad seitan är kan du börja med att göra det här. […]
[…] Det andra handlar om detta suveräna recept som jag har tagit fram på souvlaki gjort på seitan. Allt du behöver göra är att steka upp din seitan i rikligt med fett och kombinera med valfria tillbehör. Sen är det färdigt. Har du missat tidigare inlägg om vad seitan är kan du läsa ikapp här. […]
[…] En sak som jag dock inte tycker att ni ska byta ut är färsen. Färsen vi använder oss av i detta recept är en helt växtbaserad variant gjord på enbart svenska råvaror, från det Malmöstationerade företaget Edgy Veggie. Proteinet består av seitan, det vill säga vetegluten. Mycket gott och en storfavorit i min familj sedan flera månader tillbaka. Färsen är redan smaksatt så allt du behöver göra är att steka på den i rikligt med olja. Sen är det bara att servera! Vill du läsa mer om vad seitan är och hur man kan använda det kan du läsa min guide här. […]
[…] Tuvessonskans Lilla Seitanskola […]
[…] Tuvessonskans Lilla Seitanskola […]
[…] Veggie som gör seitan på svenskt vete. Om seitan är en ny produkt för dig kan du läsa min lilla seitanskola där du kan lära dig om hur seitan framställs, hur man kan använda det och vilka olika […]