Inlägget är ett betalt samarbete med Malmö stad via projektet Food Wave som delfinansieras av EU genom Development Education and Awareness Raising Programme (DEAR)
Äntligen vår! Vad jag har längtat. Efter solen såklart. Primörerna! Och inte minst: allt det vildplockade. Och idag ska jag bjuda på en mycket god och härlig vårmeny – där just vildplockat får stå i centrum.
Det är säkert en hel läsare här som även följer mig på Instagram och därmed såg att jag gjorde smördegspaj i påskas som jag serverade med en örtig sås, rostad potatis och crème fraiche. Något av det godaste som jag har ätit hela 2022 – och nu är det er tur att få laga detta!
Idag är det fredagen den 22 april är det är även FNs internationella Earth Day. Det är en dag för att uppmärksamma det vi behöver göra för att förbättra planeten. En möjlighet att informera och inspirera. Jag har därför slagit ihop mig med Malmö Stads projekt Food Wave för att skapa en lättlagad och planetsmart vårmeny som förhoppningsvis ska få er att vilja ge er ut i Malmös parker och omkringliggande skogar – för att plocka och laga vilt! Mer info om dagen finns här.
Vad är vildplockat?
Men vi tar det från början. Vad menar jag med vilt? Jo, jag menar grönt som du kan plocka i skog och park. Helt gratis! Det är lätt att tro att man måste åka långt ut i skogen för att kunna plocka saker som kirskål, maskos, nässla, viol, fläder, ramslök – men Malmö har hur mycket vildplockat som helst att erbjuda.
Folk är lite hemliga med sina bästa plockställen, så det gäller att börja se sig omkring själv. Det blir lite av en sport samtidigt som det är fint att få se staden och kanske upptäcka nya stadsdelar. Jag har t ex nyligen upptäckt att det växer vilda doftvioler i Djupdadalsparken – och i Bulltofta rekreationsområde ska det finnas hur mycket nässlor som helst. Och i Klagshamn finns det mängder av ramslök.
Vad har vi för vildplockade vårprimörer?
Det finns hur mycket vildplockat som helst att plocka gratis i naturen, men här är 4 favoriter som jag gärna plockar i Malmö med omnejd.
Kirskål
Kirskål är ett ogräs som det finns hur mycket som helst av när det är säsong. Jag använder den på samma sätt som spenat. Som fyllning i paj framförallt men det går också bra att göra pesto på den, att ha den i pastan eller varför inte i en soppa tillsammans med nässlor? Ja, berätta gärna i kommentarsfältet hur du brukar använda kirskålen!
Nässlor
Nässlor! Min barndoms största rädsla, näst efter kvicksand. Idag tycker jag att det är något av det godaste som finns att äta på våren. På nässlor kan man göra världens godaste vårsoppa som man serverar med pocherat ägg. En annan favorit är att göra salsa verde på den. Eller att ha det som fyllning i paj. I risotton! En annan populär grej är att fritera de späda nässelbladen. Ja, nässlor är en fantastisk råvara som är omöjlig att tröttna på om du frågar mig.
Ramslök
Ramslök är min absoluta favorit att vildplocka. Och jag är väl medveten om att det är en väldigt icke-unik åsikt. Ramslök går att använda till så mycket! Både färsk och torkad. Mixa till pesto! Ha den i en paj! Mixa ner i en majonnäs! Smaksätt smör. Ja, byt ut vitlök och/eller purjolök mot ramslök under vårmånaderna!
Doftviol
Viol för mig är barndom. Och av violen gör jag gärna ett violsocker. Allt man gör är att mortla violerna tillsammans med sockret och sedan låta det torka. Sedan har man det på pannkakorna tillsammans med citron och vispat smör. En annan god grej att göra på viol är violsaft eller violsirap. Åh, vad jag älskar viol. Och som sagt, fyll gärna på i kommentarsfältet vad du brukar vildplocka och vad du sedan lagar på det!
Var kan man plocka?
Ja, det är ju som sagt lite av en hemlighet. Ett bra ramslöksställe vill man inte avslöja. Men ett tips är att börja kolla efter vildplockat vid Ribersborgsstranden, i Beijers Park samt i Bulltofta rekreationsområde. Vill du vara snäll och tipsa om ett bra område för vildplockat får du dock hemskt gärna göra det i kommentarsfältet här nedan! Det uppskattas massor.
Även i Malmös närområden finns det många platser för vildplockat så räds inte att ta dig ut med cykel, vi har många fina cykelleder som enkelt tar dig ut ur stan. Är du nyfiken på hur du tar dig ut ur stan med cykel kan du läsa mer här.
Vett och etikett i naturen
Det är troligtvis inte många som har missat allemansrätten, men för säkerhets skull påminner jag er här igen! Förutom den lilla listan här nedan kan du läsa mer här.
- Plocka inte för nära vägar
- Tvätta allt innan du börjar laga!
- Plocka inte allt utan lämna lite till nästa vildplockare
- Ta med dig eventuellt skräp hem
- Elda enbart vid utsedda grillplatser och håll dig även uppdaterad om det är eldningsförbud. Det kan du göra genom att hålla koll på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens hemsida.
- Parkera din cykel så att du inte blockerar vägen eller stigen
- Ta det lugnt och prata med små bokstäver så att du inte stör det vilda
Smördegspaj med fetaost, vildplockat och lagrad ost
Ok, det var det! Nu har vi kommit till recepten. När du kommer hem med dina avfallspåsar fyllda med ramslök, nässlor och kirskål – vad ska du laga? Jag tycker att du ska satsa på att göra en enkel smördegspaj. Jag brukar ha spenat som bas i pajen men det bästa är att spenaten går att dryga ut med sådant som du hittar gratis i naturen.
- 500 g bladspenat (dryga gärna ut med kirskål, ramslök och/eller förvällda nässlor)
- 2 paket à 150g fetaost
- 3 dl valfri riven god ost av parmesantyp
- En knivsudd malen muskotnöt
- 2 ägg (varav ett till pensling)
- 1 kyld smördeg, gör gärna egen
- Olja eller smör till stekning
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm en stor gryta med olja eller smör. Ha i spenaten samt annat valfritt bladgrönt. Kom ihåg att skölja av det vildplockade noggrant innan. Låt steka tills spenaten krympt. Smaksätt med riven muskot, salt och svartpeppar. Lägg över den stekta spenaten/det vilda i en sil och låt rinna av ordentligt. Krama ur så mycket vätska du kan.
Blanda spenatblandningen med smulad fetaost samt den andra osten. Ha i ägget. Peppra och salta lite extra.
Lägg ut smördegen på en plåt. Lägg fyllningen i mitten på längden. Skär ut ett mönster och fläta över smördegen så att den täcker fyllningen ordentligt. Avsluta med att ha på uppvispat ägg samt flingsalt.
Placera plåten i mitten av ugnen och låt pajen rosta tills den fått rikligt med färg, ca 15 minuter. Låt svalna en aning och dela sedan upp den i portionsbitar.
Servera med krossad potatis, örtsås samt crème fraiche med citronzest.
Rostad potatis med salsa verde och vispad crème fraiche
Till vår smördegspaj serverar vi rostad och krossad potatis, lite vispad crème fraiche med olivolja och citronzest – och det bästa av allt; en salsa verde på vildplockat. Jag gör min på ramslök men om du vill kan du ha i lite förvällda nässlor också.
Salsa verde på vildplockat
- 2 stora nävar färsk ramslök
- 1-2 tsk dijonsenap
- 2 msk kapris
- 1/2 kruka persilja
- 1,5 dl olivolja
- 2 tsk sherryvinäger
- salt och peppar
- ev en liten skvätt citronsaft
Servering
- crème fraiche
- olivolja
- citronzest
- salt och svartpeppar
Rostad potatis
- 900 kokt svensk potatis, t ex delikatesspotatis eller färskpotatis
- olja till rostning
- salt
Börja med att göra potatisen genom att krossa den lätt och lägga på en plåt. Ringla över olja och låt rosta på 225 grader tills den fått fin färg, ca 20 minuter. Salta.
Gör nu örtsåsen. Mixa samtliga ingredienser utom oljan helt slätt. Ha sedan i lite olja i taget tills du har önskad konsistens. Smaka av med vinäger och eventuellt lite citronsaft till du har den smak du önskar.
Bottna ett fat med creme fraichen och toppa med olivolja och citronzest. Servera med salsa verden vid sidan.
Vispat ramslökssmör
Vid sidan om denna goa tallrik tycker jag att du ska servera ett vispat smör. Det är oerhört gott att låta smöret smälta över den varma potatisen, alternativt servera den tillsammans med bröd. Nu när det dyker upp primörer i butiken är det också väldigt gott att dippa t ex rädisor i det smaksatta smöret.
- 150 g rumstempererat smör
- en stor näve finhackad färsk ramslök
- 2 tsk citronsaft
- 2 msk gräddfil
- salt och svartpeppar
Servering
- bröd alternativt färska rädisor
Vispa smöret med en elvisp tills det blivit ljust och fluffigt. Vispa ner finhackad ramslök, lite gräddfil samt citronsaft. Avsluta med att ha på lite salt och peppar.
Fortsatt läsning
Så, jag hoppas att du känner dig inspirerad till att ge dig ut i skog och park till helgen! Vill du lära dig mer om att plocka vilt? Här kommer några tips som du kan fördjupa dig i:
- Bloggen Malmöplockat
- Boken Vildplockat
- Boken Vildvuxet
Vad är Food Wave?
Dagens inlägg har jag gjort tillsammans med Malmö Stad genom EU-projektet Food Wave. Projektet består av 25 projektpartners i 17 länder med syfte att få fler att välja mat som är bra för såväl hälsan som planeten. Ambitionen är att skapa ett internationellt nätverk av engagerade personer som tillsammans driver matfrågan framåt. Projektet pågår mellan år 2019-2023. Läs gärna mer om projektet på www.foodwave.eu.
Food Wave fokuserar på att motivera och inspirera människor att förändra sitt beteende gällande matkonsumtion och aktivt verka för ett skifte för ett mer ekologiskt och inkluderande urbant matsystem med bättre mat för miljön, klimatet och hälsans skull. Projektets arbete ska bidra till att Malmö blir en mer hållbar stad – genom att motivera människor till att stötta lokala matsystem och matmarknader samt tipsa om åtgärder för hur man minskar sitt matsvinn.