Ett snabbt hej var det här! Med ett snabblagat recept på en ny pastarätt som jag tycker att ni ska laga i veckan. Jag har fått en ny granne, nämligen den italienska delikatessbutiken Italianissimo. Jag kommer att berätta mer om denna fenomenala matbutik i ett eget inlägg längre fram i veckan – men en sak som är säker är att de kommer att ruinera mig. På det bra sättet.
På Italianissimo köpte jag i alla fall en kul pasta från Rummo. Paccheri heter den. En rörpasta som är både tjock och stor. Perfekt till citronpasta tycker jag. Om du inte hittar just denna är det inte hela världen. Ta en annan tjock pastasort, t ex rigatoni!
Sen vill jag även säga några ord om ricotta. Det är väldigt stor skillnad på bra och dålig ricotta. Vissa ricottasorter kan vara gryniga – medan en bra ricotta är riktigt krämig, mild och god. Det kan vara svårt att få tag på en bra ricotta men kolla med din lokala ostbutik om de kan ta in någon bra sort. Jag köpte en riktigt fin på Italianissimo på Regementsgatan, så kika där om du bor i Malmö.
Ricottapasta med brynt smör, parmesan och citron
2-3 portioner
- 1 paket god ricotta
- 1/2 citron, zest och saft
- 25 g smör
- 2 dl finriven parmesan
- salt och svartpeppar
- 2-3 portioner valfri pasta
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet, men spara lite i kastrullen.
Vänd i ricottan och blanda runt. Bryn smöret och blanda därefter ner det i kastrullen. I början kommer det skära sig men fortsätt blanda så ordnar det sig. Ha i citronsaft samt citronzest. Avsluta med att ha i rikligt med riven parmesanost och låt den smälta. Smaksätt med salt och peppar efter smak.
Servera pastan med lite extra parmesan samt citronzest. Om du vill kan du klippa på lite persilja eller basilika – eller varför inte ha på lite friterad salvia? Det gör du som du vill! Pastan är god som den är också. Nom nom!