Det finns en rätt som har varit oerhört populär på *internet* de senaste åren. Jag tror att det är Gigi Hadid som är den skyldiga för dess uppsving sedan hon berättat att det är en av hennes favoriträtter. Vad för något? Jo, men jag pratar såklart om den världskända vodkapastan. Även känd som penne alla vodka. Eller penne alla vecchia bettola.
Vodkapastan är en rätt som har levt med oss länge. Det är oklart hur det gick till när denna ikoniska rätt kom till världen men vi vet att vodka i kombination med tomatsås medverkade i en kokbok första gången år 1974. Vissa säger att penne alla vodkan uppfanns på restaurangen Dante i Bologna. Andra menar att en student kallad James Doty uppfann vodkapastan. Det finns också de som påstår att den uppfanns på 80-talet på uppdrag av ett vodkaföretag som ville få italienarna att få upp ögonen för spritdrycken. Och det var även på 80-talet som penne alla vodka fick som störst spridning och blev oerhört populär i USA.
Och nu har den alltså fått ett uppsving igen. Och märkligt nog hade jag inte lagat den. Framförallt för att jag aldrig har vodka hemma och tvärvägrar gå och köpa en flaska sprit för flera hundra kronor. Men så snubblade jag över ett recept där de använda sig av gin istället för vodka. En penne alla gin. Och gin, det har jag oftast hemma!
De övriga ingredienserna i en klassisk penne alla vodka är lök, vitlök, grädde och chili. Ofta parmesan. Bara av att läsa ingredienser borde jag ha kunnat läsa av hur rätten skulle smaka – men icke. Så, jag gjorde min sås och var otroligt imponerad av hur fin och krämig den blev av alkoholen. Jag kan skriva en annan dag om vad som händer när man huttar alkohol i sin tomat/grädd-sås men kortfattat: den blir bättre, krämigare och skär sig inte.
Nöjd satte jag mig vid bordet med min penne alla gin framför mig och åt den första tuggan. Och vad smakade det som? Korv fucking stroganoff! På pricken! Gott, absolut. Men… stroganoff! Vilket egentligen inte är särskilt märkligt eftersom de båda rätterna i princip innehåller exakt samma ingredienser.
Har vi ett kejsarens-nya-kläder-moment här? Varför har jag inte någonstans läst om att denna supertrendiga rätt egentligen smakar som en svensk stroganoff? Men att den är paketerad lite mer fancy? Vad har jag lärt mig av detta? Jo, hädanefter kommer jag alltid ha i en shot sprit i min stroganoff. MEN, receptet på penne alla gin ska ni få i alla fall. Berätta för mig sen om du också tycker att det smakar korvgryta!
Penne alla gin
ca 4 portioner
- 4 portioner pasta, t ex penne
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2/3 tub tomatpuré av god kvalitet
- 0,75 dl gin, eller vodka
- 2,5 dl vispgrädde
- chiliflakes
- ca 1 dl pastavatten (kokvattnet från pastan)
- salt och peppar
- olja + smör till stekning
- finriven ost av parmesantyp
Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Spara dock en del av det kokta pastavattnet till senare. Stek löken och vitlöken mjukt i olja. Ha i tomatpurén och låt den steka med ca 5 minuter under omrörning. Ha i gin och låt det koka in. Vispa i grädden. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Låt småputtra några minuter och ha i lite pastavatten, lite i taget och vispa ihop tills du har den konsistens på såsen som du önskar. Avsluta med att blanda i några matskedar finriven parmesan och låt den smälta.
Ha i den kokta pastan direkt i såsen tillsammans med någon matsked pastavatten och en klick smör. Servera pastan med extra riven parmesan, lite olivolja, kanske lite basilika och extra chili. Nomnom!
Alltså med tanke på att korv stroganoff är det finaste vi har här i Sverige så kan man ju ändå förstå hur starkt det borde slå i USA som saknar denna underbara rätt. MEN! I min stroganoff från barndomen så är det inte lök, inte vitlök, samt senap är en extremt viktig ingrediens. Så är tveksam till hur likt det kan smaka…. MEN, jag är besatt av gin i tomatsås generellt, speciellt om grädde också är en medspelare. Så gott?
JA; stroganoff 4-ever! Haha, ja jag tror det är något med den nerkokta tomatpurén som ger stroganoff-vibbar. Det är dock inte menat som något dåligt. Tvärt om!
Det är kombon tomatpuré och dijonsenap som är hela grejen med en bra Stroganoff!
1 Stek korven till önskad färg/yta.
(Innan korven är helt klar, tillsätt hackad lök, stek till mjuk ELLER hoppa över detta om barnen har svårt för lök och addera brynt schalottenlök-fond senare)
2. Addera en halv tub tomatpuré
3. Bryn detta under en 7-8 minuter tills purén blivit lätt roströd (förbättrar smaken.),
4. Ha i två msk dijonsenap (eller mer, smaka av mot slutet) samt några tsk dragon eller timjan
5 Pudra över lite vetemjöl
6. Deglacera med några dl kycklingfond
(+ ev rött vin + ev brynt schalottenlök-fond
7 Tillsätt några dl grädde + ev lite creme fraiche
8 Smaka av med svartpeppar, cayenne och salt.
9 Servera med finhackad persilja.