Inlägget är ett betalt samarbete med Tartex
När jag hör ordet utflykt eller picknick är det tre saker som direkt dyker upp i mitt huvud; Madicken, Mad Men och Sound of music. Vem minns inte scenen där Betty Draper ruskar av picknickfilten och lämnar allt skräp i naturen? Eller när Madicken kastar över picknickmackor till sin pappa som sitter i trädet mittemot? Eller bergsutflykten till do-re-mi?
Ja, jag tror vi är många som har väldigt mycket känslor kopplade till just picknick och utflyktsmat. Men egentligen behöver det inte vara en stor grej. En picknick blir ju egentligen lika bra med lite plock, picky-tea-style! All mat smakar väl ändå bättre utomhus?
Tartex 4-ever
Den bästa sortens picknick är trots allt den som blir av. JA, det låter klyschigt men det är sant. Och här kommer Tartex in i bilden. Jag har älskat Tartex sedan tonåren. På något sätt har den blivit en trygg följeslagare. Och Tartex äter jag framförallt till frukosten. För er som inte vet vad Tartex är, är det alltså en vegetarisk pastej som finns i flera olika smaker. Original är min favorit.
Så, idag vill jag uppmuntra er alla att ge er ut på frukostpickning i vår. Så sanslöst mysigt att börja dagen utomhus. I varje fall en second breakfast? Ett väldigt enkelt sätt att få ihop en spontanpicknick utan att behöva hålla på en massa. Köp en tub Tartex, ta med något gott snabbpicklat (tips kommer nedan!), ett gott bröd och något gott i glaset.
Åh, och just det! Tartex produkter går att köpa på Coop samt utvalda ICA- och Willysbutiker.
Vad kan man servera till Tartex?
Ja, vad ska man servera till Tartex då? Och vad bör man komplettera med för att få till den perfekta frukostpicknicken? Till Tartex tycker jag att det är viktigt att tillföra ett lite syrligare element. Enklast är såklart att köra på färdig ättiksgurka men jag har andra favoriter.
Oftast picklar jag det som jag hittar hemma i skåpen. Och nu när primörerna äntligen kommer finns det hur många möjligheter som helst. Det finns två saker som dock är vansinnigt goda att servera på Tartexmackan. Och det är picklad silverlök alternativt schalottenlök – och picklad kålrabbi. Ja, kålrabbi är en sådan underskattad råvara.
Allt du gör är att göra en 1-2-3lag. Ja, du vet värma upp 1 dl ättikssprit 12%, 2 dl strösocker och 3 dl kranvatten. Sen hyvlar du din kålrabbi så tunt du bara kan, gärna med hjälp av en mandolin (köksverktyget, inte musikinstrumentet). Lägg sedan kålrabbin i lagen och låt den stå och dra någon timme. Så, nu har du ett oerhört gott pålägg till vårens alla Tartexmackor!
Annat syrligt som du kan servera till till dina Tartexmackor är:
- Vinägerpicklade primörer
- Snabbsyrad rödkål med körvel och kapris
- Picklade vindruvor
- Picklad fänkål- och rädissallad
- Picklad schalottenlök
- Picklade betor
- Citrondressad bladpersilja
- Dillpicklad gurka
Fler goda grejer till en komplett picknick
Och förutom Tartexmackor vill vi gärna ha lite annat på vår frukostpicknick. Här kommer några förslag på vad du kan packa med dig.
- Rustikt surdegsbröd
- Gott smör
- Kokta ägg (servera gärna med krispig chiliolja)
- Ostar, t ex brillat savarin eller en brie
- Pickles, t ex cornichoner
- Dryck, t ex jordgubbsjuice eller äppelmust
- Oliver
- Rädisor
- Smör
- Frukt
Vill du ha mer inspiration med Tartex?
Så, det var allt för idag. Hoppas att ni tyckte det var mysigt med lite frukostinspiration. Här kan du hitta tidigare inlägg som jag har gjort tillsammans med Tartex:
Valnötspaté med svamp och linser
Vill du läsa mer om Tartex eller få mer inspiration om hur du kan använda produkten? Då kan du klicka här.