En av de vanligaste frågorna jag får “på jobbet” är: Vad ska jag bjuda mina gäster på till helgen? Och då brukar jag alltid svara: Något som du tycker är gott, som inte är för komplicerat och som du har lagat förut. Brukar jag lyssna på mitt egna råd? Svar nej. När jag ska ha gäster brukar jag alltid vilja prova något nytt. Jag tycker för övrigt det är riktigt tråkigt att laga samma rätt två gånger så… det kan ställa till det lite grann ibland.
Därför lagar jag gärna rätter som man kan förbereda redan dagen innan. Ja, som soppor och grytor och pastasåser. För det första är det ju bra om den typen av rätter får stå till sig lite över natten. Och för det andra kan det vara rätt skönt att inte behöva laga samma dag som man ska ha gäster – då hinner man komma på en reservplan om allt går åt helvete.
En sådan rätt som tar lång tid på sig att bli färdig och därför passar bra att laga på dagen innan är denna svampragu. Jag är tokig i svampragu och har inget fast recept utan lagar den lite på känn varje gång. Denna gång ville jag göra den lite vårigare och mindre tung. Istället för rödvin och rosmarin körde jag på vitt vin och timjan. Och lite citronzest. NÄ men att något ens får vara så gott?
Servera gärna ragun med en bredare pastasort. Och ett berg av parmesan, såklart.
Svampragu med vitt vin, timjan och citronzest
ca 3 portioner
- 5 portabellosvampar, eller 500 g vanliga champinjoner
- 1 gul lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 morot, finhackad
- 2 små stjälkar selleri, finhackade
- 1 msk tomatpuré
- 2-3 färska tomater, grovhackade
- 1 dl vitt vin
- 2 tsk ljus miso
- färsk timjan
- 1 ekocitron, zesten
- 1 parmesanskalk
- 2 dl valfri buljong
- Salt och svartpeppar
- ca 25-50 g smör
Servering
- valfri kokt pasta, t ex pappardelle
- olivolja
- lagrad ost av parmesantyp
Sätt ugnen på 150 grader.
Börja med att finhacka svamparna. Det kan du göra förhand eller med hjälp av en mixer. Det ska vara små bitar. Finhacka lök, vitlök, selleri och morot om du inte redan har gjort det. Värm rikligt med smör i en gjutjärnsgryta som du kan ha i ugnen.
Stek lök, vitlök, morot och selleri mjukt. Ha i svampen och låt den steka med ytterligare ca 10 minuter under omrörning. Ha i tomaten och tomatpurén och stek tills tomaten blivit helt mjuk. Vänd i vinet och låt det koka in. Ha i buljong, parmesanskalken samt miso.
Sätt in hela grytan i mitten av ugnen och låt smakerna koncentreras under ca 3 timmar. Du kan börja med att ha locket på och sedan ta bort det efter en timme. Rör runt då och då. Ha på mer buljong om du tycker att det behövs. Ha i extra smör, färsk timjan, citronzest, salt och peppar på slutet. Smaka av så att ragun är tillräckligt nedkokt och tillsätt därefter 1-2 dl riven ost.
Blanda ragun med nykokt pasta samt en halv deciliter av pastavattnet. Lägg upp på ett fat och toppa med olivolja och extra riven ost. Servera direkt! Nom nom!
Låter supersmarrigt! Kan man ersätta mison med något annat?
Skippa den bara! Går att använda lite mer buljong/salt istället 🙂
Hej! Ljus miso = vit miso?
javisst!
Låter görgott! Vad tror du om att istället för portabella ta Karl-Johan, eller liknande sopp?
Ja, men det tror jag! Blanda på med svampar!
Vilken buljong brukar du använda? 🙂
Lite olika, men ofta den som heter “lantbuljong” som är ett pulver!
[…] Svampragu med vitt vin, timjan och citronzest […]