Hallå, maj? Vad hände? Vad gjorde vi? Ja, min cykel blev stulen den sista april så jag har gått en jävla massa steg. Men vad mer? Jo, jag har givetvis ätit och druckit en massa saker. Mycket har jag redan bloggat om – men här kommer en bildkavalkad på osett material.
Brunchen på Pink Head HQ
Månadens första timmar tillbringade vi på brunchen på Pink Head HQ. Denna brunch har de enbart en gång i månaden. Malmös mest hemliga brunch kanske, om det inte vore för min vän Joakim hade jag aldrig upptäckt den. Jag tror att brunchen infinner sig den första helgen efter löning varje månad, men osäker. Ni får fråga dem!
Vi tog ett bord på uteserveringen och beställde i princip in hela menyn. Ja, vi var jättemånga som åt. Rätterna bestod framförallt av kött och fisk – men jag är säker på att det går att få vego också om man säger till i tid. Jag äter ju fisk och skaldjur ibland. Kan verkligen rekommendera deras laxtartar med våffla samt de friterade fiskbollarna med spicy gurksallad. Desserten var otrolig också. En rabarber/maräng/Eton Mess-historia. Fantastiskt gott, allting! Ja, det är alltså en à la carte-brunch, jag glömde säga det. Den bästa sortens brunch?
Chèvre chaud
En dag blev jag riktigt sugen på en gammal hederlig chèvre chaud. Tyvärr fanns det inte någon vidare bra chèvre i butiken. Och salladen var smaklök och samtidigt besk. Ja, jag äter också halväcklig mat ibland. Gott med senaps/honungdressing dock!
Flammkuchen med Tara
Jag gjorde en livesändning tillsammans med Tara Junker för att prata om hennes nya kokbok Gulbetor och Ricottamoln. Tillsammans lagade vi en av rätterna från boken. Det blev en supergod flammkuchen med äpple, lök och getfärskost. Getfärskost va! Det är livet.
Pizza från nyöppnade L’Acquafarina på Djupadal
Eftersom vår odlingslott ligger på Djupadal tillbringar vi en hel del tid där. Och hur glada tror ni vi blev när vi upptäckte att en av Malmös bästa pizzerior nyligen har öppnat där? L’Acquafarina heter pizzerian och ligger på Rudbecksgatan 95. Godaste degen jag har ätit! Känner på mig att vi mer eller mindre kommer bo här i sommar.
Eton Mess med rabarberkompott
Jag var och hälsade på min mamma och hon har en enorm rabarberplanta i sin trädgård. Jag gjorde en snabb dessert, en Eton Mess, på maräng (köpt såklart!) + löst vispat grädde + en rabarberkompott med kardemumma. Sommarens enklaste dessert kanske?
Gazpacho
Jag längtar hela året på att det ska bli Vitamix-säsong. Det är så himla nice att bara slänga ner en massa grönsaker i mixern och sen ha middag på typ 5 minuter. Jag har ätit otroliga mängder gazpacho-ish redan. Tips! Glöm inte att ha i en skiva blötlagt lantbröd i dina kalla mixade soppor. Det gör konsistensen på soppan perfekt.
Oliverna från Lidl
Jag älskar Lidl. Älskar framförallt Lidls italienska veckor. Jag köpte dessa Nocellaraoliver för 18-19 kronor något sådant och det var de godaste smörigaste oliverna jag har köpt hem. Så prisvärda! Om de finns kvar, haffa!
Lunch på Skissernas
Vi sålde även vår lägenhet! En enormt emotionellt ansträngande process för mig som har bott i huset i närmare 20 år. Men nu är det klart och det känns så himla bra på alla sätt och vis. Längtar efter huslivet. I alla fall. Vi åkte till Lund och Skissernas museum för att fira försäljningen. Provade lunchen På Skissernas för första gången och WOW! Den var verkligen mega.
Årets första svenska (goda!) tomater
Äntligen har de goda svenska tomaterna börjat dyka upp i matbutikerna! Mitt livs största besatthet. Nu äter jag diverse tomatsallader var och varannan dag. Helst ihop med en god vinäger, lite krispig gurka och rödlök.
Macklunch på Scandwich
En dag var jag hundvakt och promenerade upp till Möllan för att äta lunch med Joakim. Känns som att jag skriver om Joakim hela tiden på bloggen nu för tiden? Det är alltså Joakim som är admin till vår FB-grupp Malmöfoodisar samt vårt Instagramkonto @malmoeats. Vi käkade mackor på Scandwich. Första gången jag var där sedan de öppnade på Möllevångstorget. En tofumacka som var god visst MEN deras pommar måste väl ändå vara de godaste vi har i Malmö? Har ingen bild på dem men herregud, att något ens får vara så gott. Drack en Fritz-kola också och den är så god. Kan man köpa Fritz-kola i butik någonstans i Malmö?
Tomatsås med ett berg av burrata
Ja, pasta åts givetvis också i mängder. Jag hittade den bästa burratan jag vet på Lidl. Burrata går inte att tröttna på va? Går inte en månad utan att jag äter pasta och tomatsås.
De nya vegoburgarna på Max
En av de mest minnesvärda dagarna var när jag tog med mig min lillebror och hans familj på “burgarpicknick” på Max. Vi köpte in de nya vegoburgarna (det var hela syftet med att åka dit) och jag älskade den nya crispy no chicken-burgaren Buffalostyle. Har saknat den gamla vegoburgaren från Max, men denna var också riktigt trevlig.
Marvins paj
I Plantmagics gamla lokaler har nu Marvin öppnat. Här kan man äta brittisk husmanskost. Framförallt i form av små goda smördegspajer med diverse fyllningar. Om man vill kan man få mos till. Riktigt goda. Och så provade vi Mac and cheese-nuggets. Kul!
Ribollita-ish
Jag håller på med projekt “rensa ut alla skåp inför flytt” och har en miljon paket bönor som behöver gå åt. En dag lagade jag en slags ribollita. Glömmer alltid hur gott det är. Lök, selleri, morot, vitlök, vitt vin, tomat, parmesan, buljong. Sen på med krutonger och parmesan tjoff in i ugnen. Enkel, god, ärlig, rustik mat.
Hemodlad spenat
Äntligen var det dags för årets första skörd! Spenat! Så trevligt, mysigt, härlig, roligt. Det var som en pusselbit föll på plats när jag fick odlingslotten. Inte visste jag att det skulle vara så meditativt och lugnande för mig. Kan inte tänka mig ett liv utan odlingen nu.
Chili cheese-toast
Ja, min mackgrill går fortfarande varm såhär 1,5 år in. Tji fick ni som sa att jag enbart skulle använda den en 5 gånger! En favvomacka har blivit en chili cheese-macka. God ost + jalapenos + lite majonnäs på utsidan av brödet. Nom!
Mayas tacos och mole sorbet
Min favoritrestaurang i Malmö är Maya. Och Maya har flyttat till nya lokaler och därför hållit stängt några månader. Det har seriöst varit ganska jobbigt för jag har saknat dem och saknat deras tacos. Men nu så! Jag var där på invigningen och drack Palomas och åt tacos. Och en dessert med mole sorbet (chokladig glass) som var helt otrolig. Tack Maya för att ni finns, jag älskar er!
Ikeas plantbullar och daimtårta
Vi håller på att planera lite inköp till nya huset. Vi behöver inte så mycket men barnen behöver lite grejer till sina nya rum. Tog därför en dag på Ikea. Så bra att de nu har plantbullar också och inte enbart de vedervärdiga grönsaksbullarna. Och så åt jag daimtårta för första gången på jag vet inte hur länge? Ska alltid ha det hemma i frysen hädanefter. Bra dessert.
Fruktstereos nyöppning av Cucurrucucù
Ja, slutligen var jag på ännu en nyöppning. Vem har man blivit? Det var Fruktstereo som öppnat baren Cucurrucucu på loftet ovanpå Mayas nya lokaler. En perfekt matchning. Vi åt ännu mera tacos från Maya. Med potatis och grön sås. Godaste tacosen jag ätit, helt ärligt. Vi provade även på en del cocktails som kommer finnas i baren. Så inspirerande och unika. Så glad att vi får ha så här bra ställen i Malmö!
Och det var allt från maj 2022.
Wow wow wow vad ditt Mat-Maj varit najs! Och ärligt talat är det inte konstigt när man befinner sig i ett matmekka som Malmö. Alltså! Har upptäckt så mycket nytt på den senaste tiden och blir typ överrumplad över hur mycket gott, nytt och spännande det finns att prova på här. Plus att Lidl finns i varje hörn hehe. Och Ikeas plantbullar??!! Sitter atm på 131:an mot Lund med en nyinköpt påse plantbullar i väskan. Usch för vegobullarna med majs och ärtor i, men JA för dessa smarriga. Älskar att ha i kylen och käka på mackan!
Kram!
Ja, det var sannerligen en mycket bra matmånad! Och haha, Ikeas grönsaksbullar är så fattiga 🙁 plantbullarna däremot!
Men åh vad mycket gott! Eton mess med rabarber måste snarast göras!
En annan rolig grej är att jag läste lite väl fort och hann tänka ”wtf???” innan jag insåg att det var helt fel – jag läste Marsvinspaj! 😂
haha, marsvinspaj 🙁