Varje gång jag äter paj tänker jag för mig själv “varför lagar jag inte det här oftare?”. För paj är en sådan fenomenal rätt. Enkel att variera, perfekt till att använda upp råvaror som ligger hemma i kylen, den går bra att frysa och är god att ha i matlådan. Ja, en ultimat maträtt va?
Den absolut godaste pajen jag vet är min paj med karamelliserad lök. Men en annan mycket trevlig paj är denna sommarpaj! I basen har jag bladspenat och zucchini. Här kan du även köra i purjolök och örter. Sen har jag i marinerade grönsaker; som soltorkade tomater och kronärtskocka på burk. Om du vill kan du även ha i inlagd paprika. Och sen kör jag i massvis av fetaost eller salladsost.
I äggstanningen har jag i två sorters ost. En för konsistens och en för smak. Om du hittar en påse med färdigriven ost med blandningen mozzarella/cheddar – kör på den! Den är verkligen så bra till gratänger och paj. Här hade jag färdigriven mozzarella på påse samt rikligt med god grana padano. Gott det också!
Ja, men receptet då? Ska vi kika på det?
Sommarpaj med spenat, fetaost och zucchini
- 1 pajdeg
- 85 g spenat
- 1 zucchini
- 1 liten burk soltorkad tomat
- 1 liten burk kronärtskockor i olja
- 250 g salladsost eller fetaost
- 4 ägg
- 4 dl riven ost (mozzarella + parmesan)
- en matsked creme fraiche och en stor skvätt havremjölk eller annan mjölk eller grädde eller nån annan mejeriprodukt du hittar i kylen
- olja till stekning
- salt, peppar och ev herbes de provence
Servering
- vinägerstinn sallad, gärna med fetaost och oliver
- sås! Jag hade crème fraiche med lite olivolja och herbes de provence, men tzatziki och också gott till.
Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut pajdegen i en pajform, picka den och förgrädda den ca 10 minuter.
Dela zucchinin i mindre bitar och stek den tillsammans med spenaten i olja i en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta tills spenaten krympt. Smaksätt gärna med någon tesked torkad herbes de provence om du har det hemma. Annars saltar och pepprar du enbart.
Hacka soltorkad tomat och kronärtskocka smått och vänd ner det i spenatblandningen. Stäng av värmen och smula ner salladsosten/fetaosten.
Gör äggstanningen genom att vispa samman ägg, ost och mejerier. Salta och peppra.
Lägg över spenatostblandningen i pajdegen. Ös på med äggstanningen så att den täcker hela fyllningen.
Kör in i ugnen på ca 30 minuter tills pajen har fått rikligt med gyllene färg. Låt den svalna en aning och servera den sedan med en god sallad och sås. Nom nom!