Hallojsa! Här kommer ett snabbt litet midsommartips. Det är inte sista minuten när det är tre dagar kvar va? Sista minuten är kvällen innan? Jag älskar potatis. Jag menar, vem gör inte? Vill helst äta det till alla måltider under sommarhalvåret. Här har jag gjort en svensk nachotallrik. Istället för chips har jag rostad färskpotatis som toppas med diverse goda somriga toppingar. Servera som ett litet snacks eller som ett tillbehör till t ex grillat. Receptet kommer från min första kokbok Plåtmat. Har du inte köpt den ännu, gör det!
Färskpotatisnachos
4–6 portioner som förrätt. Tid 30 minuter. Ugn 225°.
BAS
800 g färskpotatis
olja, till rostning
1 dl riven prästost eller annan god smakrik ost
salt och svartpeppar
TOPPING
1 dl crème fraiche
1/2 burk valfri rom, t ex tångcaviar
1⁄2 dl finhackad gräslök
1⁄2 dl finhackad dill
5 rädisor, tunt skivade
1 liten rödlök, finhackad
citronklyftor
svartpeppar
Bas:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och dela den i halvcentimetertjocka skivor. Lägg skivorna på en klädd plåt, helst utan att de snuddar vid varandra. Ha på olja, salt och peppar och rosta i den övre delen av ugnen 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på potatisen. Strö över osten, sätt ugnen på grilleffekt och ställ in plåten i ugnen igen. Låt osten smälta och få färg, det tar ca 5 minuter. Se upp så att det inte bränner!
Topping:
Ta ut plåten och toppa med crème fraiche, rom, gräslök, dill, rädisor, rödlök, citronklyftor och peppar. Servera genast!
VEGAN: Uteslut osten helt eller välj en vegansk variant. Ersätt crème fraiche med havrefraiche.