En dag kvar till semestern! Satt uppe och jobbade sent igår för att preppa så mycket som jag bara kan innan jag försvinner några veckor. Ja, jag vet att bloggen inte är livsnödvändig. Jag bara tycker att det är så mysigt att förbereda lite material till er nu när jag ska vara borta så länge. Det ska bli fint att titta in här i augusti igen och få se vad ni har lagat.
Sedan jag köpte min första riktiga grill förra våren har jag grillat en himla massa. Jag vill absolut inte kalla mig någon grillmästare – men helt ärligt är det ju inte särskilt svårt? Man får hålla lite koll på värmen bara. Och här kommer 10 vegetariska grejer som du kan lägga på grillen i sommar! Enkla, goda grejer med mycket smak! Grilla mer!
1. Grillade svampspett
Vi börjar med en recept på grillspett. Vi äter allt för lite mat på spett? Spett är 100% sommar. Detta recept ger 4 spett och du kan givetvis lätt dubbla receptet om du vill det.
- 400 g ostronskivling
- 2 msk kebabkrydda (köp färdig!)
- 2 msk olja
Riv svampen i grova bitar. Marinera i krydda och olja och låt stå ca 30 minuter. Trä på svampen på grillspetten. Grilla tills de fått rikligt med färg.

2. Grillad tomatsalsa
Glöm inte att det är en mycket god idé att grilla tillbehören också. Jag är tokig i olika typer att grillade såser och röror – och en favorit är denna grillade tomatsalsa. Servera gärna med tostadachips vid sidan. Och receptet hittar du här!
3. Completos: grillad korv extra allt
Ja, jag är en korvlover av rang. Trots att utbudet på god vegetarisk korv är så kass. Min favoritkorv är i alla fall Peas Of Heavens bratwurst. Det är den man får när man köper korv på Circle K och jag älskar den. Men! Är korven lite halvgod får man arbeta på toppingarna istället. Laga t ex en chilensk completo! Recept hittar du här.
4. Grillad majs med smaksatt lime- och jalapeñosmör
Ännu finns det inte svensk majs på kolv (vad jag vet) men den lär dyka upp inom kort! Då ska du laga majs med smaksatt smör. Jag gör gärna några olika smaksatta smörer har en liten majskolvsbuffé. Här kommer du till receptet!

5. Grillade majsribs med gochujangmajonnäs
Att tillaga majsen på det här sättet ger en lite krispig konsistens. Urgott! Perfekt att servera med en fettig sås till. Här kommer du till receptet.

6. Grillad potatis med crème fraiche, rom och silverlök
Under sommarmånaderna äter jag potatis i princip varje dag. Ett av de bästa hacksen inför sommaren är att alltid ha en kastrull med färdigkokt färskpotatis hemma. Gott att slänga på grillen är det också! Servera gärna på ett fat med crème fraiche, valfri rom och silverlök. Perfekt till midsommar t ex.
- 800 g kokt färskpotatis
- 2 dl crème fraiche
- 1 burk valfri rom, t ex svart tångcaviar
- 1 litet knippe färsk dill
- 1 liten silverlök
- 1,5 dl kallt vatten
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl ättiksprit 12%
- Citronsaft
- Salt och svartpeppar
Värm upp vatten med ättiksspriten och socker. Rör runt tills sockrets lösts upp. Skiva silverlöken så tunt du kan och lägg den i lagen. Låt dra tills den mjuknat.
Lägg den kokta färskpotatisen i aluminiumfolie. Ha på salt, peppar och olja alternativt smör. Kläm ihop och låt grilla tills potatisen har fått fint med färg.
Bred ut crème fraichen på ett stort fat. Toppa med den grillade potatisen, färsk dill, rom, lite citronsaft samt den picklade silverlöken. Salta och peppra.

7. Grillade färsspett med pistage och citron
Ibland orkar man inte hålla på och då är det perfekt att bara plocka fram lite formbar färs. Smaksätt den sedan, t ex med pistage och citronzest. Och trä sen tuttifrutti på spett! Givetvis funkar det att forma till biffar också. Du gör som du vill! Receptet ger 8 spett.
- 1/2 paket tinad formbar färs à 850 g
- 100 g salta pistagenötter
- 1 citron, zest
- Ett litet knippe färsk mynta, finhackad
- Salt och svartpeppar
Skala pistagenötterna. Hacka nötterna grovt och blanda med den tinade färsen, mynta, salt, peppar och citronzest.
Rulla färsen till 8 jämnstora järpar. Trä dem på grillspetten. Gnid in i lite olja och grilla på samtliga sidor tills de fått rikligt med fin färg. Toppa med extra pistagenötter och mynta innan servering.
Servera gärna med grillad citron vid sidan samt tzatzikin.

8. Grillad spetskål med jordnötssås och koriander
Att grilla spetskål är sanslöst gott. Prisvärt är det också! Och en liten ovanlig grillrätt är sedan att servera din grillade kål med jordnötssås och massa goda toppingar. Här kommer du till receptet!
9. Grillad auberginedipp med persiljesallad
3-4 förrätts- eller bufféportioner
- 3 auberginer
- 2 vitlöksklyftor, hackade eller pressade
- 2–3 tsk tahini
- saften från en halv citron
- 1/2 tsk rökt paprikapulver
- salt och peppar
- Olivolja
Grillat bröd
- Surdegsbröd
- Rapsolja
Servering
- Ett litet knippe färsk bladpersilja
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1-2 tsk champagnevinäger eller sherryvinäger
- 1/2 citron
- Picklad lök
Dela brödet i mindre skivor eller stavar. Lägg brödet i en bunke och ös på rikligt med rapsolja så att det räcker allt.
Picka auberginen med en gaffel eller kniv. Lägg auberginerna på grillen och låt de blir ordentligt rostade. Vänd på dem då och då. Hur lång tid de tar för auberginen att bli klar beror på hur stora auberginerna är, men minst 30 minuter. Skalet kommer bli hopskrynklat och ordentligt rostat. Plocka bort auberginerna från grillen och låt dem svalna i ett durkslag.
Grilla brödet på båda sidor så att det blir krispigt och gyllene.
Riv bort skalet från auberginerna och lägg innanmätet i en mixer. Mixa slätt och smaksätt med tahini, vitlök och citronsaft. Salta och peppra. Lägg över i en skål och toppa med rikligt med god olivolja. Strö på lite rökt paprikapulver.
Servera den rökiga auberginedippen med det grillade brödet, citron och picklad lök. Toppa persiljan med schalottenlök samt lite vinäger och servera även den med dippen.
10. Grillade ananas med vaniljglass och brynt pistagesmör
Det sista receptet blir en dessert. En mycket, mycket god sådan. Originalreceptet kommer från min kokbok Plåtmat men det går precis lika bra att tillaga rätten på grillen. Dela ananasen i bitar och grilla den snabbt. Du kan både skala den eller inte skala den. Den ska bara få lite färg. Låt den svalna en aning. Bryn smör och tillsätt en näve salta pistagenötter. Servera din grillade ananas med det brynta pistagesmöret, lite färsk chili, mynta och vaniljglass.
[…] Jag tycker att ett gott SPETT är perfekt till midsommar. Antingen gör du ett med blandade marinerade grönsaker, med grillsost – eller varför inte med svamp? Svampspett är otroligt gott! Här hittar du receptet. […]