Att flytta till huset har gett mig så galet mycket inspiration och matglädje. En stor del i detta har att göra med att det varken ligger snabbmatsställen utanför dörren eller ens en matbutik runt knuten. Därför behöver jag laga mat på sådant jag hittar hemma när jag inte kan springa och handla stup i kvarten. Oerhört bra för såväl plånboken som min kreativitet.
Och en sådan hitte-på-rätt lagade jag igårkväll. Jag hittade 2 dl överblivet risottoris, en halv burk kronärtskockskräm och några matskedar mascarpone. Hmm… vad kunde jag göra av detta? Risotto, såklart! Jag passade på att rensa ur kylen och hade i zucchini och morot som utfyllnad. Den här tiden på året vill man gärna stoppa zucchini i allt, visst?
Middagen åt jag på soltrappan på framsidan. Och ja, risotton toppade jag sedan med gremolata. Ja, du vet finhackad persilja som man blandar med olja, citronsaft och vitlök? Oerhört gott. Laga till helgen! Och sen var det det där med antal portioner. Jag gjorde min risotto på 2 dl ris som sagt och jag skulle säga att det blir 3 portioner av detta. En tredje hjulet-rätt?
Citronrisotto med kronärtskocka, zucchini och mascarpone
- 2 dl risottoris
- 1 stor finhackad schalottenlök
- 1 stor finhackad vitlöksklyfta
- 1 finhackad morot
- 1/2 finhackad zucchini
- 1,5 dl vitt vin
- 1 liter blandad buljong (t ex vatten + buljongtärningar)
- 1-2 msk mascarpone
- 2-3 dl finriven ost av parmesantyp
- 2-3 msk kronärtskockskräm (valfritt!)
- saften från 1 citron (ev mer!)
- 2 dl tinade gröna ärtor
- salt och svartpeppar
- olja eller smör till stekning
Börja med att steka lök, vitlök, morot och zucchini i valfritt fett tills löken blivit glansig och mjuknat. Ha i risottoriset och låt det steka under omrörning 1-2 minuter tills det blivit glansigt. Ha i vinet och låt det koka in.
Värm buljongen och se till så att den är varm hela tiden under tiden du tillagar din risotto. Ha i lite buljong hela tiden och rör runt i riset. Efter ca 20 minuter börjar det bli färdigt. Se då till att du har 1-2 dl buljong kvar.
Ha i kronärtskockskrämen, mascarpone och citronsaft. Rör runt och ha i lite buljong till. Ha därefter i den rivna osten och späd med den sista buljongen. Ha i de gröna ärtorna. Salta och peppra.
Servera genast! Gärna tillsammans med gremolata, olivolja och kanske lite stekt brödsmul?