Sitter du också på en miljon zucchinis som du inte vet vad du ska göra av? Nej, inte jag heller. Mina zucchinis har fortfarande inte vuxit till sig ordentligt och jag väntar otåligt på att de ska bli klara. Men stort grattis till er andra zucchiniodlare, zucchini är något av det godaste som finns!
En sak som du definitivt måste laga i sommar är dessa sanslöst goda zucchinifritters. Jag inspirerades av thailändska fish cakes som helt sonika är vit fisk som mixas med färska örter, lök, ingefära och lime. Som bas använde jag mig zucchini samt stekost istället för fisken. Sedan stekte jag dem i rikligt med olja i en grillpanna tills de blivit riktigt gyllene på båda sidor. Godaste biffarna jag har ätit på evigheter.
Men vad serverar man dessa biffar med då? Jag serverade mina med kokt ris, krispig chiliolja (Lao gan ma), citron och örter. De blir dock lika goda med t ex potatis, sås och sallad. Eller varför inte med nudlar?
Zucchinifritters med jalapeños, lime och mynta
- 1 medelstor zucchini (som den ser ut i butik, för att ha en referens)
- 150 g stek/grillost
- 2 finhackade salladslökar
- 1 hackad schalottenlök
- 1 färsk finhackad jalapeño
- 1 lime, saft och zest
- 1 stort knippe färsk finhackad mynta (du kan även ha i thaibasilika och/eller koriander)
- 2 ägg
- 0,75 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2-3 msk pankoströbröd
- ev tajin
- salt och svartpeppar
- olja till stekning
Riv zucchinin grovt och lägg i ett durkslag. Krama ur den ordentligt och lägg den i en bunke. Riv stekosten och lägg även den i bunken. Blanda i övriga smaksättare samt ägget. Blanda i vetemjöl, panko och ströbröd och rör runt. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt tajin om du har det hemma. Låt smeten stå kallt i kylen ca 30 minuter.
Häll av eventuell vätska från smeten. Värm upp en stekpanna eller grillpanna med rikligt med olja. Lägg i små kluttar av smeten direkt från bunken med hjälp av en sked. Låt steka på båda sidor tills de har blivit riktigt gyllene. Totalt blir det ca 18 små biffar, beroende på hur stora du gör dem.
Servera dina zucchinifritters med kokt ris och krispig chiliolja och citron alternativt med potatis, sallad och en kall sås – eller varför inte i ett pitabröd med grönsaker och sås? Nom nom!