Det sista receptet jag skapade till Plåtmat var denna rätt med rostad spetskål. Jag hade precis upptäckt hur gott och enkelt det var att göra “sallader” på plåten – det vill säga att rosta grönsaker och sedan blanda upp det med diverse gryn. Favoriten var, och är fortfarande, matvete men det går finfint att göra samma grej med couscous eller mathavre som två exempel.
Receptet kan du se som ett klassisk basrecept där du kan variera receptet efter smak. Grunden är att kål bakas mjuk i ugnen. Spetskål och vitkål funkar båda två. Du kan såklart använda dig av t ex rotselleri också. Men spetskål tycker jag själv blir godast.
Därefter smälter du smör som du sedan smaksätter med valfri kryddor. Extra gott är det såklart att bryna smöret, det ger mest smak. Goda grejer att smaksätta smöret med lime, chili och/eller japansk soja.
Sen kommer vi till såsen! Här är det helt vanlig majonnäs som blandas med limesaft MEN här kan du tänka bredare. Ha i lite soja kanske? Brynt smör? Chili? Ja, du kan egentligen återanvända grejerna du har haft i det brynta smöret för att smakmaximera.
Och slutligen kommer vi till toppingen! Jag har här jordnötter, koriander och salladslök. Koriandern är viktigast tycker jag. Och matvetet som utfyllnad. Vill man öka på proteinmängden kan man ha i sojabönor eller varför inte stekt ägg? Åh, vad jag älskar den här typen av matlagning! Enkel och fri!
Rostad spetskål med brynt chili- och sojasmör, matvete och limemajonnäs
- 1 spetskål
- olja, till rostning
- salt och peppar
Chili- och sojasmör
-
75 g smör
-
2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
-
1/2 finhackad röd chili
-
2 tsk finhackad färsk ingefära
-
en liten skvätt japansk soja
-
saften från 1/2 lime
Limemajonnäs
-
1 dl majonnäs
-
1/2 lime, saft och zest
-
salt och svartpeppar
Topping
-
2 dl kokt matvete
-
1 dl grovhackade rostade jordnötter
-
2 hackade salladslökar
- koriander
Sätt ugnen på 200 grader. Dela kålen i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olja, salta, peppra och kör in i ugnen. Låt rosta ca 20-30 minuter tills kålen blivit mjuk.
Blanda under tiden ingredienserna till majonnäsen och låt stå kallt till servering.
Bryn smöret, ställ åt sidan och ha i dina smaksättare.
Blanda den rostade kålen med det kokta matvetet. Ha på det smaksatta brynta smöret och blanda runt. Toppa med jordnötter, koriander och salladslök. Servera med majonnäsen. Nom nom!