Inlägget är en annons för Pannoumi
Idag ska vi grilla! Det är en av mina absoluta favoritsysselsättningar. Jag blev helt besatt av att laga mat utomhus förra våren och köpte äntligen en stor grill efter att ha grillat på diverse små kassa klotgrillar hela mitt vuxna liv. Och sedan dess har grillen i princip gått varm och bättre lär det väl inte bli nu när vi köpt hus…
Och att grilla grönt är fantastiskt gott och det är lätt att variera sig. De som säger att grilla vego är trist har fel, fel, fel (!) – tro inte något annat! Jag gillar när man gör ett plock av olika grillade grönsaker, såser, bröd och ost. Ja, ska man ändå hålla på och sätta igång grillen kan man lika väl göra det ordentligt? Denna sommar har jag dock återupptäckt en gammal barndomsklassiker som min mamma brukade fixa åt oss syskon. Grillspett! Med rostad potatis! Kall sås! En hederlig gammal grönsallad. Underskattad sommarmat om du frågar mig. När man ska göra grillspett utan kött tycker jag att man ska ersätta det med något som bidrar med både smak och konsistens – som Pannoumiost till exempel! Vad är det då? Jo, men det ska vi kolla närmare på idag!
Älskade grillspett!
När jag var liten och vi skulle grilla brukade min mamma ta oss till köttbutiken på Gustav Rydbergsgatan. Där kunde man köpa färdiga grillspett med marinerat kött och grönsaker. Jag minns dessa som så otroligt goda och att gå till butiken och handla dessa spett kändes så högtidligt. Grillspett för mig är därför starkt förknippat med sommar. Ja, vi grillar allt för lite spett skulle jag vilja säga! Och istället för kyckling har jag idag lagat dessa goda spett från min barndom med Pannoumi som bas. URGOTT!
Vad är Pannoumi?
Pannoumi är en ny grill- och stekost från Skånemejerier som görs på svensk mjölk. Den går att köpa både som burgare och som filé och den gör sig så sanslöst bra på grillen. Den håller formen, får en fin gyllene färg och så tycker jag att den har en lite ostigare smak än många andra grillostar. Vill du prova Pannoumi är det Ica som du skall bege dig till!
Att marinera Pannoumi
Pannoumi går att grilla som den är men den är också väldigt god att marinera. Här har jag gjort en enkel marinad på olja, citronsaft, vitlök och torkade örter. Men här kan du göra lite som du vill! Det är inte så noga. Ta lite blandat som du hittar hemma i skåpen eller i trädgården! Det mesta blir gott. Låt gärna Pannoumin stå och marinera en stund i kylen, då suger den åt sig ordentligt av smakerna. Och spara lite av marinaden till efteråt så kan du pensla på lite olja precis innan servering. Ja, men hur lagar man allt detta goda då? Det ska vi kika på nu. Häng med!
Grillade Pannoumispett med grönsaker, rostad potatis och parmesandipp
Pannoumispett, 6-8 stycken
- 1 paket Pannoumifilé à 275 g
- 1 liten zucchini
- 1-2 gula eller röda spetspaprikor
- 3 msk olivolja
- 1 stor pressad eller riven vitlöksklyfta
- saft från 1/2 citron
- 1 msk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- salt (gärna örtsalt) och svartpeppar
Parmesandipp
- 1 dl gräddfil
- 0,5 dl majonnäs
- ca 1 dl finriven parmesan (eller annan lagrad ost av parmesantyp)
- 1 pressad eller riven vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 1-2 msk citronsaft
- salt (gärna örtsalt) och svartpeppar
Rostad potatis
- 900 g valfri delikatesspotatis
- olja till rostning
- salt och svartpeppar
Servering
- valfri grönsallad
- citron
Såhär gör du
Sätt ugnen på 225 grader.
Spetten
Dela din Pannoumi och dina grönsaker i grova bitar. Marinera i olja, citron, torra örter, vitlök, salt och peppar. Lägg in i kylen och låt vila ca 30 minuter innan du trär upp allt på 6-8 spett. Använder du dig av träspett, tänk på att blötlägga dessa innan. Lägg spetten på grillen och tillaga tills de har fått fin färg på samtliga sidor.
Dippen
Blanda ingredienserna till parmesandippen och låt stå kallt till servering.
Potatisen
Skrubba potatisen och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Använder du dig av lite större potatisar kan du behöva halvera dem. Ringla över olja och placera högt upp i ugnen. Låt rosta tills gyllene ca 20-30 minuter beroende på hur stora potatisar du har använt dig av, vänd på potatisen en gång för finast resultat. Salta och peppra efter smak.
Servering
Servera dina Pannoumispett med den rostade potatisen, parmesandippen, citron och sallad. Nom nom!
Fler recept med Pannoumi
Vill du ha fler idéer på vad du kan laga på din Pannoumi? Följ gärna Pannoumi på Instagram eller kika in på Skånemejeriers hemsida.
Här kommer du till mitt recept på panerade Pannoumiburgare med tartarsås.