Jag upptäckte zucchini i 22-års-ish-åldern och sedan dess har det varit en av mina absoluta favoritgrönsaker. Ofta använder jag den som utfyllnad i färssåser, i dipp, har den till pasta eller steker den med brynt smör. Nu under sommarmånaderna när zucchinin är i säsong och smakar som bäst tycker jag att det är väldigt underskattat att enbart råhyvla den och äta den som den är.
Och just råhyvlad zucchini med citronsaft åt jag ofta som student. Det viktiga är att man mandolinar eller hyvlar zucchinin riktigt, riktigt tunt – sen har man en perfekt salladsbas. Jag serverar ofta min zucchinisallad med en ostkräm som jag kallar för fetaostkräm, men egentligen gör jag den på salladsost/vitost. Salladsosten påminner på många sätt om fetaosten, men den är krämigare och mildare i smaken.
Slutligen toppar jag med koriander, rödlök, jalapeños och svarta bönor. Oerhört enkelt och snabblagat. Skulle säga att man har maten på bordet på 10 minuter. Nom nom!
Zucchinibasen
Vi börjar med basen! Mandolina eller hyvla din zucchini så tunt du kan. Jag brukar räkna med ungefär en halv normalstor zucchini per person. Lägg den i en skål eller på en tallrik och toppa med rikligt med citron- eller limesaft samt salt. Låt stå och marinera under tiden du gör det andra.
Ostkrämen
Blanda din salladsost eller fetaost med några små skedar yoghurt. Jag tycker att den ryska yoghurten är den godaste. Salta och peppra efter smak. Lägg krämen ovanpå zucchinin.
Proteinet
Jag använder mig av vanliga kokta svarta bönor. Jag tycker att de är goda att äta som de är. Lägg en näve avsköljda svarta bönor ovanpå fetaostkrämen och zucchinin.
Lök, jalapeños, koriander
Slutligen är det dags för toppingar. Ha på tunt skuren rödlök, jalapeños och ett berg av koriander. Sen är det färdigt! Nomnom!