Nähä! Har jag bakat igen? Ja, se på fan! Det är SÅ kul att *hålla på* i köket nu när jag äntligen har fått lite mer plats. Och så stötte jag på Linda på Lindas Fingermat nere i Skanörs Hamn häromdagen vilket resulterade i att jag följde med henne hem. Där plundrade jag sedan hennes plommonträd och kom hem med en stor påse frukt som jag behövde göra något kul av. Kaka?! Så fick det bli!
Det var länge sedan jag bakade olivoljekaka. Det var så länge sedan att jag inte ens mindes att jag hade bakat det förut. Fantastiskt gott är det i alla fall. Olivolja i smeten gör kakan så otroligt saftig! Om du är orolig för att den kommer smaka gräsigt kan jag säga direkt att det gör det inte. Kakan smakar som en vanlig kaka… men är lite fluffigare och saftigare.
Se till att kakan svalnar ordentligt innan du serverar den, då blir den som bäst. Nom nom!
Olivoljekaka med plommon, kardemumma och citron
- 2 stora ägg
- 1 dl rysk yoghurt (eller annan fet yoghurt)
- 1,75 dl god olivolja
- 1,75 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbokat
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1-2 tsk malen kardemumma
- 1/2 citron, saft och zest
- en nypa flingsalt
- smör till formen
- färska plommon (hur många beror på hur stora dem är)
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att blanda ihop ägg, yoghurt och olivolja. Vänd i alla torra ingredienser och rör runt tills du har en slät smet. Smaksätt med kardemumma efter smak.
Smöra en springform och vänd ner smeten. Skär plommon i skivor och tryck ner i smeten.
Placera formen i mitten av ugnen och låt baka ca 40 minuter tills den blivit lite gyllene och fluffat upp.
Låt kakan svalna och servera därefter som den är eller tillsammans med lite vispad rysk yoghurt.
Bakade denna i vegansk variant, bytte äggen mot 1 dl aquafaba. Toppade med lite vallmofrön. Supergod, tack!
Åh, vad bra att veta! Kul att du gillade den!