Ny vecka, nytt produkttips! Och idag ska vi prata om en riktig vardagsräddare – nämligen kikärtsmjöl. För några år sedan var det en stapelvara i mitt kök, men sen föll den i glömska. Tills jag besökte Gram häromveckan och såg att det såldes kikärtsmjöl på lösvikt. Köpte hem en påse och den gick åt direkt! Ja, det är en sådan genialisk produkt. Och vad är det som gör den så genial? Det tänker jag att vi ska prata om idag!
Vad är kikärtsmjöl?
Kikärtsmjöl är precis vad det låter som; mjöl gjort på torkad kikärta. Eftersom mjölet är gjort på kikärtor är det dessutom fullt av protein och mineraler. Baljväxter är en sådan fantastisk uppfinning som vi alla borde äta mer av – och här har du ett ypperligt sätt att göra det på.
Hur använder man kikärtsmjöl?
Men hur använder man detta proteinstinna mjöl då? För enkelhetens skull skulle jag vilja kategorisera dess användningsområden enligt följande:
- Indisk matlagning
- Vegansk matlagning
- Bakverk
Jag använder helst kikärtsmjöl i recept där kikärtsmjölet är en “originalprodukt”, snarare än att använda det som substitut till andra grejer. Men det är verkligen en smaksak!
Indisk matlagning
Vi börjar prata om den indiska matlagningen där kikärtsmjölet är en basvara. Jag har precis börjat laga en himla massa från det indiska köket efter ha fått hem Mattias och Amans mästerverk Green India som handlar om vegansk indisk mat som man lagar från grunden. Ett mycket bra boktips måste jag säga. Denna bok är sprängfylld med recept som innehåller just kikärtsmjöl där min favorit hittills är pakora. Frasiga grönsaksfritters som friteras – och där kikärtsmjölet funderar som bindemedel. Författarna bakom boken har även en blogg som heter Indian Enough. Där hittar du massvis av inspiration till hur du kan få användning av ditt kikärtsmjöl. Kika här för massa inspiration!
Vegansk matlagning
Ett annat populärt sätt att använda kikärtsmjöl är som bindemedel i veganska recept. Framförallt är det väldigt populärt att ha i veganska biffar istället för ägg – men det är även vanligt att använda det i pannkakssmet istället för ägg samt att göra “äggstanning” på till diverse matiga pajer. Jag har inte testat något substitutrecept med kikärtsmjöl själv ännu, så där får ni googla er fram helt enkelt!
Glutenfria bakverk
När jag skriver bakverk på kikärtsmjöl tänker jag framförallt på den franska “pannkakan” socca och den italienska motsvarigheten farinata. Egentligen är den rätt mycket tjockare än min variant och påminner mer om ett flatbread. Men såhär gillar jag att göra den alltså, lite tunnare. Allt du gör är att blanda kikärtsmjöl och vatten och sedan steka. Då får du såhär fina frasiga och luftiga pannkakor som du serverar med goda fyllningar och toppingar. Här kommer du till mitt recept på socca. Kikärtsmjöl används också ofta i glutenfri bakning.
Var kan man köpa kikärtsmjöl?
Ja, då kommer vi till den sista frågan. Var köper man kikärtsmjöl då? Och hur vet man vilket märke man ska köpa? Jag har tyvärr inget riktigt rakt svar på den frågan eftersom jag helt enkelt inte har provat alla sorters kikärtsmjöl. Men jag kan tipsa om 1. köp kikärtsmjöl på lösvikt på Gram som ligger på St Knut. Det är en trevlig butik och det är ett plus att man kan köpa just lösvikt när man vill prova en ny produkt och inte vet om man kommer att gilla den. 2. Årstiderna (som jag kommer jobba med lite i höst) har ett ekologiskt kikärtsmjöl i sitt sortiment. 3. Även Sevan har kikärtsmjöl vilket gör att jag tror att det borde gå att hitta i en vanlig Ica-butik eller på Mathem/liknande.
Så! Det var allt för idag. Är det något särskilt du brukar använda kikärtsmjöl som du vill dela med dig av? Då vet du att det bara är att börja fylla på med tips i kommentarsfältet!
Era samlade tips på hur man kan använda kikärtsmjöl
- Äggersättning i alla rätter med ägg
- Kikärtspizza (botten på pizzan)
- Som bas i zucchinibiffar
- Lökbahji
- Tillsammans med silkestofu och bjäst som pajstanning
- Frittata och potatistortilla
- I frallor
- Hemgjord tofu (Burmese chickpea tofu)
- Panera aubergine i kikärtsmjöl, fritera och ät med mintchutney
- Pakora
- Persiska kikärtsbullar med ris
- Krispig socca med parmesan, citronolja, chili och ruccola
- Kikärtspannkaka med fetaost, avokado och tomat
[…] som läste gårdagens blogginlägg vet vid det här laget att jag har en ny besatthet. Och den stavas k-i-k-ä-r-t-s-m-j-ö-l. […]
[…] några månader sedan återupptäckte jag den fantastiska produkten kikärtsmjöl och sedan dess har jag glufsat i mig säkert en 2-3 förpackningar av denna underbara ingrediens. […]