Några fler nya recept verkar det tyvärr inte hinnas med denna vecka. Det blev lite vabb, en hel del festfirande och en himla massa bokskrivande istället. Och så vips hade det redan hunnit bli fredag! En veckans babe ska vi dock hinna med. Allt annat vore katastrof.
Denna vecka vill jag tipsa om en krydda. Denna krydda går under namnet piment d’espelette. Jag kan inte minnas första gången jag stötte på den här fantastiska franska chilipeppar men jag minns att jag blev besatt av den ganska kort därpå.
Detta chilipulver är populär i framförallt det sydfranska och baskiska köket. Där, i byn Espelette, har den odlats sedan 1600-talet och klassificeras idag som en AOP-produkt – precis som många franska viner och ostar. Under sensommaren när det är skördetid hängs chilin upp på tork på väggar och balkonger runt omkring i den lilla byn. Mysigt! Och en väldigt exklusiv krydda, med andra ord.
Smakmässigt då? Jo, men det är ju ett chilipulver så det är såklart lite sting i den men med fokus på lite. Framförallt är den fruktig och “fräsch” – om man nu kan beskriva ett chilipulver på det sättet.
Och hur använder man Piment d’Espelette då? Jo, här kommer lite förslag!
- På stekt ägg
- På melon
- I pastarätter istället för chiliflakes
- Att rosta tillsammans med pumpa + brynt salviasmör och färsk getost
- Till rostad blomkål
- På macka med avokado, färskost och koriander
- Sallad med persika, burrata och basilika
- Som smaksättare i fritters
- I tomatsås
- I mangosallad med cashewnötter, tomat och koriander
Var kan man köpa piment d’Espelette?
Ja, var kan man då köpa denna exklusiva krydda? Jag har två tips:
- Speceributik här i Malmö säljer den på lösvikt. Eller, de har gjort det i alla fall.
- Mathem har en burkvariant i sitt sortiment. Obs! Den är inte billig.