Ni som läste gårdagens blogginlägg vet vid det här laget att jag har en ny besatthet. Och den stavas k-i-k-ä-r-t-s-m-j-ö-l. Herregud vilken vardagsräddare det är! Kikärtsmjölets ändamål är oändliga men det som jag har fastnat lite extra för är att göra biffar eller fritters av det.
Och favoriten inom den kategorin är tveklöst indiska pakoras. Ja, ni vet de där superfrasiga frittersen som görs på grönsaker innan de friteras krispiga? Detta är så oerhört enkelt att göra – dessutom är de helt veganska och man kan själv välja vilka grönsaker man vill använda sig av beroende på vad man har hemma och vad som är i säsong.
Jag vet att ni är många som behöver hjälp med att komma på vad ni ska göra med all zucchini som ni har i era trädgårdar just nu. Och då säger jag: gör dessa enkla zucchinipakora och servera dem med zucchiniraita eller zucchinitzatziki! Biffarna går dock inte att frysa, utan de ska helst ätas upp direkt när de kommer upp ur oljan!
Zucchinipakora med lök, garam masala och jalapeños
- 1/2 normalstor zucchini
- 2 gula eller röda lökar
- 1 finhackad jalapeño
- 2 tsk garam masala
- ca 2,5 dl kikärtsmjöl
- zest från 1 lime
- salt och svartpeppar
Börja med att riva zucchinin grovt och lägg den i en bunke. Skala löken och mandolina den tunt, alternativt skär den i tunna skivor. Lägg den i bunken och blanda ner jalapeno och kryddor. Avsluta med att blanda ner kikärtsmjölet. Låt smeten stå och dra sig ca 15 minuter, du behöver inte ha i något vatten eftersom zucchinin har så mycket vätska i sig.

Värm olja i en kastrull. Klicka ut lite smet direkt i den varma oljan och låt den friteras gyllenbrun. Låt rinna av på lite papper. Gör om processen tills all smet är slut.
Servera med zucchiniraita och ris. Nom nom!
[…] egna kryddblandningar; t e x Bombay (till pakora), Za’atar (till dipp och pizza), Gomashio (som topping på […]