Annons för Årstiderna och Jordens bästa
Ett skepp kommer lastat med en fredagsmeny för två! Ja, jag vet att det är måndag men det är väl trevligt att ha något att se fram emot? Och vad är det egentligen som utmärker en bra fredagsmeny? Den ska gå snabbt att laga, vara god och innehålla få men mycket bra råvaror! Och ett exempel på ett ställe där man kan få tag på riktigt roliga ekologiska råvaror är Årstidernas digitala matbutik Jordens Bästa – och med hjälp av en uppsättning ingredienser därifrån har jag satt ihop tre enkla recept åt er som inte tar mer än max en timme att få på bordet. Vi har:
- Två olika sorters flatbreads som görs på Årstidernas egna pizzadeg toppad med zucchini/parmesan/kapris samt en med tomat/färsk getost/Gomashio
- Cruditéer med za’atar-dipp
- Citronpasta gjord på den fantastiska ricottan från La Treccia, zucchini och parmesan.
Ja, det finns SÅ mycket kul och bra råvaror i denna matbutik.
Rabattkoden JULIA10 ger 10% rabatt på ett helt köp, det inkluderar matkassar, dagligvaror och råvarulådor. Rabatten kan användas en gång per person och kan inte kombineras med andra erbjudanden.
Vad är Jordens Bästa?
Jag kan gå i timmar i diverse matbutiker. Jo, men det är helt sant. I alla fall om jag är själv och inte har med mig barnen. Tur då att att man kan göra det från sängen. Och det är vad dagens inlägg ska handla om – att det går att få matvarorna direkt till dörren med Jordens Bästa! Det kanske är några av er som känner till Årstiderna sedan tidigare genom deras matkassekoncept? Om inte är det alltså ett från början danskt företag som levererar lådor med fina ekologiska råvaror med tillhörande recept direkt till dörren. Detta har funnits i rätt många år nu – men en relativ nyhet är deras senaste satsning; Jordens Bästa.
Jordens Bästa är en onlinebutik som säljer ekologiska råvaror och som sedan levereras direkt till dörren. Grönsakerna som säljs är alltid i säsong vilket gör att utbudet ständigt varieras – och så har de även en väldigt fin och kul deli med ett stort vegetariskt och veganskt utbud samt en himla massa roliga mejerier – samt ett mycket, mycket bra basskafferi. Och jag har hittat en hel del babes från Jordens Bästa, testa gärna någon av dem!
Mina 10 favoritprodukter
Jag älskar att handla hem grejer från Jordens Bästa och har testat en himla massa grejer, men här är några av deras varor som jag tycker att ni ska kolla närmare på. Sortimentet ändras hela tiden dock, så det gäller att passa på när man hittar något man är nyfiken på!
- Kiselgårdslådan
- Sultanrussin
- Örter i knippe
- Flera olika svampsorter! T ex kejsarhatt, enokisvamp, shiitakesvamp och ostronskivling
- Årstidernas egna kryddblandningar; t e x Bombay (till pakora), Za’atar (till dipp och pizza), Gomashio (som topping på macka).
- Smör med havssalt
- Ostarna från La Treccia, t ex burratan
- Den färska getosten
- Crème fraiche
- Och det bästa av allt: Le Trângs tofu! Chili&Citrongräs är min favorit.
En fredagsmeny
Och med några av dessa favoritprodukter har jag nu tagit fram en fredagsmeny. Och varför en fredagsmeny? Jo, jag tänkte att det vore fint att ta fram några snabblagade rätter som känns lite lyxiga! Recepten är även anpassade efter 2 personer, istället för 4 som jag oftast gör annars. Laga hela menyn eller välj ut något du tycker ser extra spännande ut! Nom nom!
Flatbreads med marinerad zucchini och parmesan samt tomat och färsk getost
- 1 kyld pizzadeg från Årstiderna
- 25 g smör (ytterligare 25g och du även planerar att göra pastarätten)
- en liten näve färsk salvia
- olivolja till stekning
Fyllning 1
- 1/2 zucchini (använd hela zucchinin om du även planerar att göra pastarätten)
- 1/2 citron, saften
- 1-2 msk riven parmesan
- 1 msk kapris i havssalt
Fyllning 2
- 1 stor tomat, i skivor
- 1/2 paket färsk getost från Tebstrup Gedeosteri
- 1 msk Gomashio från Årstiderna (sesamkrydda)
- Hyvla zucchini tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Lägg lite mer än hälfen (om du använt hela zucchinin) i ett durkslag och salta. Den andra hälften lägger du i en skål och blandar med citronsaft och kapris.
- Bryn smöret tillsammans med salvia.
- Dela pizzadegen i två delar. Platta till så att de blir ca 1 cm tjocka, antingen genom att kavla eller använda dina händer. Stek dina flatbreads i rikligt med olja på båda sidor tills de blivit gyllene. Vill du hellre baka dina flatbreads i ugn, sätt ugnen på 220 grader varmluft, och baka tills brödet fått fin färg.
- Pensla dina flatbreads med lite av det brynta salviasmöret. Toppa det ena med den citronmarinerade zucchinin. Avsluta med att riva på parmesan och peppra. På det andra brödet lägger du på tomat, smulad getost samt gomashio. Toppa med svartpeppar.
Cruditéer med Za’atardipp
- valfria grönsaker i säsong, t ex från lilla Lilla Gnagargröntlådan
- 1 burk crème fraiche
- 1 påse Årstidernas Za’atar
- olivolja
- salt
Dela grönsaker i stavar och lägg på ett fat. Blanda za’atar med lite olivolja. Ös den över crème fraichen och rör runt. Dippa grönsakerna i dippen!
Ricottapasta med citron och parmesan
- 1/2 zucchini
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk ricotta från La Treccia
- 1 förpackning parmesan à 50 g (resterande som du har kvar efter flatbreadsen)
- 1 citron, saften
- 1 paket Åstidernas bigolipasta
- olivolja eller smör till stekning
- ev. brynt salviasmör
- salt och svartpeppar
- Ta fram durkslaget med den saltade zucchinin eller hyvla zucchini tunt och lägg i ett durkslag eller en sil. Skiva även löken och vitlöken tunt och lägg i durkslaget. Om du inte tidigare saltat, salta och låt stå i ca 10 minuter.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, spara pastavatten till senare.
- Krama ur så mycket vätska du kan från zucchinin. Värm en stekpanna med rikligt med olja eller smör. Ha i zucchini och lök, stek några minuter under omrörningen tills det mjuknat. Vänd i ricotta, riven parmesan samt citronsaften.
- Vänd i den kokta pastan samt lite av pastavattnet. Rör i lite pastavatten i taget tills de har den konsistens på såsen som du önskar. Salta och peppra.
- Lägg upp citron- och zucchinipastan på två tallrikar. Toppa med extra parmesan, rivet citronskal samt någon liten sked av det brynta salviasmöret.
Oh, just det! Du får 10% rabatt på ditt första köp när du anger koden JULIA10 i kassan.
Bilder: Miriam Preis