Ny vecka, ny veckans babe! Som denna vecka gästas av min eminenta praktikant Femke som ni kommer få läsa mer om imorgon. Här är hennes text om en av hennes absoluta favoritprodukter i köket!
Veckans babe #27 är inlagda polska gurkor. Saltgurkor; inte ättiksgurkor, frukostgurkor eller något annat – utan… salta gurkor! Dessa fantastiska små gröna ting har jag snacksat på sedan jag var barn och de är ibland inte helt lätta att få tag på. Nuförtiden är gurkorna ett måste i mitt kylskåp och de passar utmärkt som de är; med dipp, på mackan eller tillsammans med iskall vodka!
Vad är Ogórki?
Vad är då skillnaden mellan vanlig “saltgurka” från Felix och den polska saltgurkan? Ogórki betyder rätt och slätt “gurka” på polska. Den svenska saltgurkan brukar traditionsenligt picklas med en ganska klassisk inläggning, det vill säga; vatten, salt, ättika, socker och senapsfrö. Sockret och ättikan ger Felix-gurkan en ganska söt och god smak vilket gör att den passar utmärkt till saltare och fetare rätter som på leverpastejmackan, hamburgaren eller i falafelrullen.
Den polska ogórkin innehåller i sin tur varken socker eller ättika utan är istället inlagd i vatten, salt, pepparrot, krondill och vitlök. Detta gör att den blir både saftig och smakrik. Den polska gurkan kan gärna kompletteras med sötare tillbehör såsom t ex smetana och honung, serveras till ost eller varför inte till vodka? Ogórkin fungerar då på samma sätt som kapris eller oliver gör – med den har en kraftig dillsmak. Ogórkin tillför en fräsch smak på något sätt, den är liksom kall och frisk eftersom dillen är så framträdande!
Hur använder man Ogórki?
Ja, när kan man använda detta otroliga tillbehör? Jag kommer att tala från egna erfarenheter då jag försöker inkorporera denna gurka överallt, hela tiden. Ja, jag älskar skiten och tycker man kan typ ha den till allt men här kommer några förslag.
- Till alla rätter – och då menar jag alla rätter! Men kanske mer specifikt;
- Till piroger som en liten side
- Till en iskall vodka (detta är faktiskt helt otroligt gott). Då dricker man vodkan och sen tuggar man i sig ogórkin efteråt. En variant på polsk tequila skulle man kunna säga.
- Smetana (syrad grädde) med flytande honung och dippa!
- Surdegsbröd med smalec (ett kryddat ister) som man brer på mackan och toppar med ogórki.
- Ostbricka, slicea upp och lägg på ett fat för att sedan slurpa in.
- Stroganoff, antingen på sidan eller så rör du ner precis innan servering.
Tips! En helt sjuk grej som alla i min släkt är övertygade om funkar är att dricka saltgurkespadet innan du går och lägger dig efter en festkväll. Salterna ska då bota bakfyllan och du kommer vakna utan huvudvärk. Jag har själv testat och instämmer!

Var kan man få tag på Ogórki?
Hur får man då tag på denna fantastiska gurkburk? Förr i tiden, när jag var barn, fanns inte ogórkin i vanliga mataffären och vi var tvungna att be familjen i Polen ta med ett lager till oss varje gång de kom på besök. Idag är det som tur är lite enklare!
I Malmötrakten går det att handla på den polska specialbutiken Polonus som ligger på Södra Förstadsgatan 87, precis vid Triangeln. Detta är min favvis eftersom du kan hitta massa olika sorter att botanisera ibland och testa dig fram. Min favorit just nu är Rolnik Ogórki Kwaszone som är mjölksyrade
Krakus, det utan tvekan mest assimilerade polska matmärket, går att hitta lite varstans. Jag tycker Willys är absolut bäst men jag vet att många ICA-butiker också har ogórkin. OBS! Var uppmärksam så du inte köper den picklade gurkan med socker från samma märke. Titta på ingredienslistan – är någon av ingredienserna socker så är det fel, fel, fel.
Recept: Femkes Ogórki!
Om du inte kan hitta ogórki i butiken får du laga egen. Du behöver typ 1 kg polska gurkor eller västeråsgurkor, 1,5 msk salt utan jod, 6-8 st kryddpepparkorn (1 msk senapsfrön funkar också), 1 bit pepparrot, 1 näve pepparrotsblad (vinbärsblad funkar också bra), 5-6 st färska lagerblad, 1 näve krondill (1 knippe färsk dill funkar också), ca 1 vitlökshuvud (justera mängd efter smak) och sen 1,5 liter vatten. Lägg allting i lager i en stor burk, lös upp saltet i ljummet vatten. Låt stå rumstempererat i tre dagar och sen är det klart att hugga i! Den håller typ 2-3 månader i kylskåpet.
Är du också en ogórkilover av rang? Berätta gärna hur du gillar att äta den!