Godmorgon måndag! Och den första jobbdagen efter höstlovet. Vi tillbringade den största delen av vår lediga tid i Köpenhamn och provade en himla massa nya ställen som jag ska tipsa er om lite längre fram. Smörrebröd, falafel, burgare, ölhak och bokhandlar. Köpenhamn on a budget-style!
Efter några dagar började jag dock sakna mitt hus oerhört mycket – och framförallt mitt kök. Så snart bussen rullade in vid Djupadalsstigen halvskuttade jag hem hela vägen. Jag tog inte ens av mig skorna utan drog direkt fram stekpannan och stekte på några ägg, blandade yoghurtsås och brynte smör. Matlagningen, mitt livs största glädje och främsta besatthet.
Rätten jag lagade heter çilbir, även kallad turkiska ägg. Jag tipsade om denna rätt första gången för några år sedan efter ha ätit det i Berlin och därefter tog jag fram ett eget recept till Brynt Smör-boken. Varianten jag ska skriva om idag är den absolut enklaste man kan göra. Istället för att pochera ägg som i originalrätten enkelsteker jag dem bara. Inget klydd, ingen dekoration. Bara enkel, bra mat. Och världens bästa brunchrätt tror jag bestämt att det måste vara? Jaja, här har ni receptet.
Turkiska ägg med brynt chilismör och dill
2 portioner
- 2 ägg
- 2-3 dl yoghurt
- 1 liten vitlöksklyfta, riven eller pressad
- en liten skvätt citronsaft
- 25 g smör + extra till stekning
- 0,5 tsk chilipulver, t ex pul biber
- färsk dill
- salt och svartpeppar
Blanda yoghurten med vitlök, lite citronsaft, salt och peppar. Bred ut på ett fat.
Stek äggen på ena sidan i rikligt med smör. Lägg äggen ovan på yoghurten.
Ha i extra smör i stekpannan bryn det. Vispa ner chilipulver.
Ös smöret över äggen. Ha på rikligt med färsk dill. Salta och peppra lite extra.
Servera med sked eller med rostat bröd.