För några månader sedan återupptäckte jag den fantastiska produkten kikärtsmjöl och sedan dess har jag glufsat i mig säkert en 2-3 förpackningar av denna underbara ingrediens. Har man ett paket kikärtsmjöl hemma, då har man middag. Kikärtsmjöl är det perfekta bindemedlet till vegetariska biffar, det går att blanda med vatten och så har man en pannkaka, man kan göra italiensk kikärtsomelett.
Det jag framförallt använder mitt kikärtsmjöl till är som basråvara till diverse fritters. I somras lagade jag mängder av zucchinipakora men sedan säsongen tog slut har jag nu istället börja laga med lök. Ja, helt vanlig gul lök som jag strimlad tunt innan jag blandar den med blandade kryddor och vatten. Det är allt! Hur enkelt? Och billigt! Och vegansk!
Lökfritters med garam masala och grön chili
- 2-3 tunt strimlade gula lökar
- 3 dl kikärtsmjöl
- 1,5 dl kallt vatten
- 2-3 tsk garam masala
- 1 finhackad grön chili
- salt och peppar
- olja till stekning
Blanda ingredienserna i en bunke. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Värm upp rikligt med olja i en stekpanna. Klicka ut biffar med en sked och stek på båda sidor tills de blivit gyllene.
Servera med lime eller citron, yoghurt och ris eller stekt potatis.
Hej! Jag åt dessa medans jag dejtade en kille. Vi hade träffats i en månad och jag hade ätit dessa lökfritters till middag. Jag åkte till honom, en timme senare sade han ”vi kanske ska gå och borsta tänderna” varpå jag får panik (för vilken tjej vill lukta illa?) och därefter råkar svälja Sb12. Vi är nu dock ihop och allt är frid och fröjd, förutom detta mini-trauma. Jag rekommenderar därmed att minska lökmängden till kanske hmm… 1 lök?
Haha, ja fråga inte mig om dejtmat för allt i världen!