Vad gör man en ledig onsdag i januari när det spöregnar utomhus och allt känns grått, trött och tråkigt? Vi bestämde oss för att tura till Helsingør. För er som inte känner till konceptet tura sedan tidigare innebär det att man åker färjan mellan Helsingborg och Helsingör. En enkelresa tar enbart 20 minuter så man kan åka fram och tillbaka hur många gånger man vill. Om man vill kan man äta två röda och en grön (två röda pölse och en tuborg), det är tradition. Eller bara supa, om man känner för det.
Vi var på familjeresa så vi valde alternativ ett och hoppade sedan av båten för att ta oss en sväng i ett dött Helsingör. Eftersom det spöregnade tog vi oss till närmsta stormatsbutik för att strosa runt lite. Inte helt oväntat fastnade vi vid snackshyllan. Och vad hittade vi där?
Massa roliga chips! Såsom harissa, margherita och kimchi.
Sen dök den upp. DIPPEN! Brun sovs-dipp? Nä, men det kan ju inte vara sant? En chipsdipp med brunsåssmak? Vad i hela? Det blev ett köp. Och så snart jag visade upp mitt dippfynd på Instagram fick jag höra flera berättelser om det danska julfenomenet JYDE-NACHOS. På julafton äter man gärna kött med brunsås… och lättsaltade chips. Det lät ju inte helt fel? Som i ett steg att kapitalisera på detta har ett chipsföretag tagit fram en kall dipp med smak av den bruna såsen. Dippsåsen med brunsåssmak säljs enbart under julemånaderna, som jag har förstått det, och danskarna som hänger på mitt instagramkonto är mycket noggranna med att säga att de “inte står bakom” denna dipp och att den inte är en del av deras matkultur utan ett modernt påfund.
Hur som helst bjöd jag in min lillasyster för att prova detta matfenomen. Hon har tagit sig igenom jobbigare saker tidigare, som den sommaren då vi beslöt oss för att testa alla vegetariska burgare på marknaden. Vi blandade brunsovsdippen med gräddfil (trots det står crème fraiche på paketet, men de har väl inte gräddfil i Danmark?) och ställde kallt i kylen. Vi la ut lättsaltade chips på en plåt och lät de värmas i ugnen.
Sedan var det dags för provsmakning! Och det sjuka är att… det var gott? Är det något fel på min mun? Den smakade verkligen brunsås, nästan lite buljongigt och smakrikt. Jag kommer troligtvis inte köpa brunsås som pulverdipp fler gånger (eller vem vet…) men en sak som jag definitivt kommer göra? Börja servera jydenachos på julen! Varm, god brunsås med varma potatischips att dippa. Ja, mmm!!! Jydenachos 4-ever! Och! Att äta potatis + brunsås är ju inte direkt unikt för Danmark. Vi har t ex den kanadensiska poutinen också. Men den får vi arbeta av i ett annat inlägg längre fram!