Jag har en ny besatthet. Rosmarin. Ja, färsk rosmarin. Jag har tidigare varit lite avigt inställd till denna ört – men inte längre. Nu vill jag ha den till allt. Framförallt i kombination med olika potatisrätter. Det började med att jag flyttade in i huset på Djupadal och fick en granne som har en enorm jäkla rosmarinbuske som jag fick börja nalla av. Resten är historia.
Eller snarare: resten är en kärlekshistoria. Jag äter rosmarin till mängder av rätter och en ny favorit är att ha den i brynt rosmarinsmör som jag serverar till potatis av alla de slag. I en potatiskaka, t ex. Eller som här på en pizza med Gammel Knas. Osten alltså. Och i detta recept har jag använt mig av mjukostvarianten av Gammel Knas. Då behöver man ingen riven ost utan det räcker man att man breder (vafan, heter det så?) en pizzadeg med mjukosten, toppar med snabbkokt tunt skuren potatis, tjoff in i ugnen och sedan på med svartpeppar och det brynta rosmarinsmöret.
Sedan är det färdigt, enkelt va? Typ 5 ingredienser bara. Och receptet, det behövs knappt men kommer här ändå:
Pizza med potatis, Gammel Knas och brynt rosmarinsmör
- 1 pizzadeg
- ca 1/2 paket Gammel Knas-kräm
- 2 potatisar, tunt hyvlade
- 25 g smör
- 1 knist färsk rosmarin
- svartpeppar
Koka snabbt dina tunt hyvlade potatisar i saltat vatten, ca 2-3 minuter. Låt rinna av.
Bred ut rikligt med ostkräm på pizzadegen. Toppa med den kokta potatisen. Kör in i ugnen på riktigt hög värme och ta ut den när pizzan är gyllene och fin.
Bryn smöret och ha i en kvist rosmarin. Toppa pizzan med smöret och ha på svartpeppar. Klart!