Jag har fyllt 33 år! Det firades med middag och jag lagade bland annat en fantastisk (!) friterad potatiskaka som tog närmare ett dygn att få på bordet. Överskattad? Nej. Tvärt om! Wow, vad god den var.
Jag hinner inte skriva mer än så idag, ni får receptet rätt och slätt bara. Det är superenkelt, jag lovar. Det tar bara lite tid och man måste pilla lite. Om du inte ännu har en mandolin, önska dig en i julklapp. En sådan behöver du för att laga receptet.
Och det där med fritös då? Jag har friterat i gryta fram tills nu när jag äntligen har skaffat en fritös eftersom jag behöver den i jobbet. Men det är absolut inte en nödvändighet skulle jag säga. Kul, dock, om man har platsen.
Jag vill också säga några korta ord om att smaksätta smöret. Jag gjorde faktiskt inte den när jag lagade kakan i helgen, men igår när jag skulle servera den kände jag att den hade behövt lite rosmarin. Med det sagt går det fint att utesluta rosmarinen, det blev hur bra ändå. Men smöret, det ska vara brynt! Skippa inte det.
Friterad potatiskaka med brynt rosmarinsmör
- 900 g potatis
- 75 g smör
- en kvist rosmarin
- salt och peppar
Skiva potatisen i tunna skivor med hjälp av en mandolin. Du behöver inte skala den innan.
Brynt smöret tillsammans med rosmarinkvisten. Gillar du inte rosmarin skippar du den bara!
Blanda potatisen med smöret, salt och peppar.
Klä en brödform med bakplåtspapper.
Lägg ett tunt lager potatis åt gången i formen tills potatisen är slut. Skär ut ett bakplåtspapper som precis passar i formen och lägg det ovanpå potatisen.
Sätt ugnen på 150 grader och låt potatisen baka 1,5-2 timmar långt ner i ugnen. Låt svalna.
Lägg ytterligare en brödform ovanpå potatisen samt något tungt som pressar. Låt stå och pressa i kylen minst 12 timmar.
Ta ut den pressade potatiskakan och skiva den i valfria stora bitar.
Fritera den tills den blivit riktigt krispig. Låt rinna av och salta.
Servera till biffar, rostad kål, sallad, sås. Ja, ni vet! En göttig vintermiddag helt enkelt.
Hej! Ser supergott ut! Hur många personer är receptet tänkt för? Vi kommer vara 16 personer på nyårsafton så vore toppen om jag fick en hum av hur mycket jag måste köpa! Tack<3
Hej! Ledsen för sent svar, gick på julledighet så missade helt. Hoppas att det gick bra ändå!
[…] en ny favorit är att ha den i brynt rosmarinsmör som jag serverar till potatis av alla de slag. I en potatiskaka, t ex. Eller som här på en pizza med Gammel Knas. Osten alltså. Och i detta recept har jag använt mig […]