Inlägget är en annons för Bonduelle
Imorgon är det dags för den årliga våffeldagen! Jag har därför slagit ihop mig med min gamla parhäst Bonduelle för att ta fram ett lite matigare recept på en våffla. Huvudrollen i rätten är såklart majs – en underskattad råvara, om du frågar mig. Och bra till så mycket mer än till fredagstacon.
I min våffla har jag smaksatt smeten med parmesan. Jag älskar att ha ost i våffelsmeten och tycker att det ger en sådan smakboost. Om du inte har parmesan hemma kan du ta vilken annan lagrad ost som helst. Cheddar är supergott till exempel. Efter gräddning toppar jag våfflan med en kräm på brynt smör, parmesan och crème fraiche samt en rostad majssalsa med jalapeños och syrlig lök. SÅ sanslöst gott! Majsen är visserligen god att äta direkt som den är från burken, men det är något annat när man rostar den.
Ställ gärna fram en massa skålar med olika toppingar och låt alla sätta ihop sin våffla själv vid bordet. Och receptet på min ostvåffla med rostad majs, limepicklad lök och parmesankräm, det hittar du här:
Ostvåffla med rostad majs, parmesankräm och limepicklad rödlök
3-4 våfflor
Ostvåfflor
- 2 dl våffelmixpulver
- 2 dl kallt vatten
- 75 g smör (50 g till våffelsmeten)
- 1 dl riven ost av parmesantyp
Parmesankräm
- 1,5 dl crème fraiche
- 1,5 dl riven ost av parmesantyp
- ev citronzest
- (+ lite av det brynta smöret)
- malen svartpeppar
Rostad majs
- 2 burkar Bonduelle majs
- 1/2 jalapeño, finhackad
- smör eller olja till stekning
- ev ett litet knippe finhackad koriander
Limepicklad rödlök
- 1 rödlök, i skivor
- 1 lime, saften
- 1 msk kallt vatten
- 2 tsk strösocker
- salt
Blanda limesaft med strösocker, vatten och lite salt. Ha i rödlöken. Låt dra ca 1 timme.
Blanda våffelmixpulver med vatten samt riven ost. Bryn smöret och vänd ner 2/3 (50g) av det i våffelsmeten. Vispa till en klumpfri smet. Låt stå kallt under tiden du gör det andra.
Blanda crème fraiche med parmesan, eventuellt lite citronzest och svartpeppar. Avsluta med att blanda ner 1 msk av det överblivna brynta smöret. Låt stå i rumstemperatur, annars stelnar smöret.
Häll av vätskan från majsen och stek den i lite matfett tills den blivit lätt gyllene. Blanda i finhackad jalapeño, svartpeppar samt eventuellt koriander. Salta och peppra.
Grädda 3-4 våfflor. Toppa med ostkräm, majssalsa, picklad lök, lite extra riven ost och resterande brynt smör.
Vill du ha fler recept med majs? Gå till Bonduelles hemsida!
Fler majsrecept från mig och Bonduelle:
Mitt bästa recept på majssoppa med syrad grädde och garam masala
Tacos esquites-style med rostad majs, vitost och kikärtor i brynt limesmör