Jag skaffade en gasolgrill till huset i våras och sedan dess har jag varit en crazy grill-lady. Den har nästan blivit som en familjemedlem. Jag grillar ALLT och just nu är favoriten grillad kål. Spetskål eller vitkål spelar inte så stor roll, båda är goda. Jag gör grillad kålsallad med fetaost och jalapeños att ha i tacosen, jag serverar den med brynt smör och pangratatto men godast just nu är kanske att servera den såhär – med en smörig citron- och parmesansås.
Sjukt enkelt är det att laga och det smakar som något som du skulle kunna bli serverad på en fancy vinbar. Nom nom!
Grillad spetskål med smörig citron- och parmesansås
- 1 spetskål
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- 1-2 dl riven parmesan
- en generös skiva smör
- citronsaft efter smak
- salt och svartpeppar
Halvera spetskålen och grilla den. Du vet att den är klar när den börjat mjukna och bladen börjat dela på sig och den känns mjuk när du trycker på den.
Värm upp creme fraiche och grädde och låt det småkoka samman några minuter. Dra åt sidan och vispa ner äggulorna. Det får inte koka nu! Vänd i parmesanosten, citronsaft och smör. Salta och peppra.
Ös såsen över kålen. Garnera eventuellt med extra parmesanost samt mynta.