Häromdagen åt vi tomates à la crème till middag. Jag hade läst om denna rätt i En omelett och ett glas vin tidigare i somras och inte kunnat sluta tänka på den. Elizabeth David, författaren till boken, hade ätit tomaterna under en resa till Frankrike på 50-talet. Utförandet är tramsigt enkelt – allt som behövs är 3 ingredienser. Servera gärna tillsammans med ris, grönsallad och varför inte kokta bönor.
Tomates à la crème
5 goda och saftiga tomater (eller så många som får plats i din största stekpanna)
2 dl grädde/syrad grädde
en stor klick smör + en till
salt och svartpeppar
Börja med att halvera tomaterna. Smält smör i en stor stekpanna och lägg ner tomaterna med den skurna sidan nedåt. Låt steka 5-10 minuter och vänd sedan på dem. Ha i en klick smör till och stek ytterligare 5 minuter. Vänd igen och försök gärna plocka bort skalet från tomaten med hjälp av en liten gaffel. Stek 5 minuter till och ha därefter i grädde runtomkring tomaterna. Låt koka ihop med tomatsaften. Salta och peppra efter smak.
Är du tokig i tomat? Glöm inte att jag har skrivit en hel kokbok om världens bästa råvara. Tomat Tomat heter den.