Jag har länge varit kritisk till modern svensk kokboksutgivning. Jag tycker ofta att den känns för likriktad och blasé. När jag debuterade som kokboksförfattare hösten 2018 hörde jag att den genomsnittliga livslängden för en kokbok är 3 månader. Ja, du läste rätt. 3 ynka månader. Det är så lång tid som man räknar att en kokbok kommer sälja innan försäljningssiffrorna snabbt dyker. Med tanke på hur lång tid det tar att skriva en kokbok, för att inte räkna in hur otroligt emotionellt påfrestande det kan vara periodvis kan jag inte hjälpa att tycka att det på något sätt känns lite sorgligt.
Det finns såklart undantag. Böcker som lever år efter år. Anna Bergenström är ett svenskt exempel på en författare vars verk har betydligt längre levnadstid än ett kvartal. En annan viktig matskribent är brittiska Elizabeth David som med en oerhört skarp penna inte är det minsta rädd för att sticka ut hakan och tycka till om både det ena och det andra. Vilket jag tycker känns väldigt uppfriskande. David står för någonting. Och när jag läser hennes texter är det så uppenbart för mig vad det är jag så i många fall saknar i modern kokbokslitteratur.
När jag och mina barn går på vår månatliga loppisrunda dras jag alltid till bokavdelningen. Jag letar framförallt efter matrelaterad lektyr, gärna med en historisk förankring – på senare år även trädgårdsböcker. Jag har hittat flera av Elizabeth Davids böcker just på diverse loppisar och har älskat dem allihop. Elizabeth David var verksam under mitten på 1900-talet och skrev artiklar för bland annat The Sunday Times och Vogue. Det brukar sägas att det finns få personer som har påverkar den brittiska hemmatlagningen på ett sådant sätt som David har gjort. Utöver detta har hon en oerhört spännande livshistoria där hon både hann vara skådespelerska och starta ett bibliotek i Kairo. Nyligen upptäckte jag hennes En omelett och ett glas vin, en artikelsamling från hennes aktiva år mellan 1952-1984. Både titel och omslag är fullkomligt underbart.
Och innehållet var inte sämre. Jag satt som fastklistrad och läste den så långsamt jag bara kunde med en penna till hands för att kunna anteckna vad jag ville minnas, eller komma tillbaka och kolla närmare på senare. Snabbt fylldes hela boken av anteckningar, jag ville minnas allting! Boken handlar inte så mycket om recept utan snarare om råvaror, människor och platser. Få människor kan skriva om mat på ett sådant inspirerande sätt som Elizabeth David. Jag vill bli hennes vän, umgås med henne, resa med henne, äta med henne.
Jag känner igen mig själv i hennes matfilosofi. Jag tycker också om enkla råvaror i säsong. Att söka efter en slags genunitet i allt man gör – och att börja med maten. Även om jag och David har liknande åsikter i mycket är hennes böcker en bra påminnelse att inte rucka på sina värderingar. Att den enkla, rustika maten bär på värden och symboler, tradition, kultur och hantverk. Och detta är viktiga grejer.
Ja, det var dagens tips:
1. Köp kokbokslitteratur på loppis! Det finns så mycket kul att upptäcka. Och glöm för all del inte alla antikvariat. Det finns både fysiska sådana, där Rönnells i Stockholm är en favorit. Malmöfavoriten kommer jag tyvärr inte tipsa om då jag vill ha den för mig själv så länge som det går. Digitalt finns bl a Bokbörsen.
2. Beställ hem Elizabeth Davids verk! För mer recepttunga böcker rekommenderar jag Summer Cooking eller Det franska lantköket. Men favoriten är som sagt En omelett och ett glas vin. Om det är något som du skall läsa i sommar är det detta mästerverk.
Och! Missa inte min text om en annan favoritförfattare, Laurie Colwin.
Fint inlägg, älskar att läsa om mat (kanske givet som matbloggsläsare iofs…)! Står nu fjärde i kö på bibblans reservationslista för En omelett och ett glas vin 🫡 Ser mycket framemot att läsa.
Underbart! Hoppas att du hinner få den innan sommaren är slut. Den perfekta sommarläsningen om du frågar mig <3
[…] åt vi tomates à la crème till middag. Jag hade läst om denna rätt i En omelett och ett glas vin tidigare i somras och inte kunnat sluta tänka på den. Elizabeth David, författaren till boken, […]
[…] ni vet läste jag Elizabeth Davids En omelett och ett glas vin tidigare i somras och sedan dess har jag tänkt på den i princip varje dag. Det är alltid ett […]
Jag läste också denna boken under sommaren, efter at jag fann den i “biblioteket” på Talldungens Gårdshotell vart jag jobbade i köket hela sommaren. Un-der-bar läsning, verkligen.
Talldungens kokboksbibliotek är helt otroligt! Avis på ditt sommarjobb! <3