Jag har skrivit en kokbok om tomater. Tomat Tomat heter den. Jag har svårt att tänka mig att någon har missat det men lika bra att säga till en extra gång när vi nu går in i årets mest ljuvliga matsäsong. Jag är så otroligt stolt och glad över denna lilla bok då den innehåller flera av mina favoritrecept som vi i den här familjen lagar om och om igen. Ett sådant recept är denna franska grönsaksgratäng som ibland felaktigt går under benämningen ratatouille. Det är troligtvis filmen Ratatouilles fel, men vi kan släppa det där.
Denna gratäng görs i alla fall på grönsaker som varvas i en ugnsform. Jag använder mig av tomat, zucchini och potatis då jag tycker det är godast. Både stora och små tomater för att få lite extra smak. Jag lever för den här gratängen under höstmånaderna och serverar den gärna till grillat eller biffar. En tomatsallad med schalottenlök samt en yoghurtsås på franska örter är obligatoriskt att servera till. Nä, nu måste jag gå till affären och handla ingredienser. Får abstinens!
Och! Om du gillar mina tomatrecept får du så gärna köpa Tomat Tomat. Då stöttar du mitt arbete samtidigt som du får en gedigen receptsamling till en lagom peng. Kram!
Tian provençale
1 form, ca 4 portioner som tillbehör
- 2 potatisar, eller 150-200 g färskpotatis
- 1 liten zucchini
- 3 tomater
- 2 schalottenlökar
- 1-2 msk olivolja
- 5-10 småtomater
- 2-3 msk vitt vin
- 1 liten vitlöksklyfta, pressad eller riven
- 2 tsk herbes de provence/franska örter
- 25 g smör
- salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär potatis och zucchini tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Skär tomaten och löken i tunna skivor. Halvera småtomaterna. Ringla olivolja över grönsakerna salta. Låt stå och dra ca 5 minuter.
Varva tomat, zucchini, potatis och lök i en ugnsfast form. Häll på lite vin, ringla över lite extra olja, ha på vitlök och torkade örter. Salta och peppra lite extra och hyvla över rikligt med smör.
Placera formen i mitten av ugnen. Låt baka ca 2-2,5 timmar tills grönsakerna nästan smält ihop, men utan att få allt för mycket färg. Låt svalna en aning innan servering.
Servera gärna gratängen med biffar, en yoghurtsås och tomatsallad.