Första gången jag besökte Talldungen var under en cykeltur mellan Kristianstad och Simrishamn som jag gjorde tillsammans med min vän Miriam för några år sedan. Jag minns det fortfarande som en av de bästa resorna jag har gjort i mitt liv. Det var en av höstens finaste dagar och när vi kom fram till Brösarp och det lilla hotellet var vi både utsvultna och trötta. Aldrig har mat och vin smakat så bra som det gjorde denna regniga oktoberkväll. Detta dygn kom att ha ett sådant starkt intryck på mig att jag sedan dess åker till Talldungen minst 3-4 gånger om året. Det finns ingen plats om Talldungen, så är det bara.
En av rätterna som jag introducerades för på Talldungen är grillade paprikor med mozzarella. Ett otroligt enkelt och smakrikt litet tillbehör, som också kan serveras som en förrätt. Efter lite googling visade det sig att denna rätt “piedmont peppers” är lite av en klassiker. Jag har ju en Elizabeth David-besatthet just nu och receptet på piedmontsiska paprikor har hon med i sin kokbok “Italian Food”.
När man lagar piedmontsisksa paprikor låter man tomat tillagas i paprika. Man kan även smaksätta med inlagd fisk eller kapris men jag gör ingetdera. Jag föredrar till och med att servera mina tomater precis som de är, helt otillagade, i alla fall när de kommer från min kruktomatbuske. Men du gör som du vill! Jag vill absolut inte påstå att detta är piedmont peppers, men inspirationen kommer helt klart därifrån. Ok, receptet? Det kommer här!
Grillade paprikor med buffelmozzarella och krutonger
förrätt eller plock, 4 portioner
- 4 spetspaprikor
- 12 minitomater
- 2 buffelmozzarella
- surdegsbröd eller ciabatta
- olivolja
- basilika
- salt och svartpeppar
Börja med att tända grillen. Lägg dina paprikor (hela!) på grillen och låt de grillas runtom tills de i princip blivit helt svarta och mjuka. Lägg dem i ett durkslag i låt svalna en aning.
Grilla även brödet tills det fått fint med färg. Jag har bara på lite olja och grillar på båda sidor tills det fått fint med färg. Om du vill kan du göra krutongerna i ugnen på vanligt vis istället.
Dra av skalet från paprikorna och ta bort kärnhuset. Riv paprikan i grova bitar direkt med händerna och lägg på ett fat. Halvera småtomaterna och lägg på fatet. Riv mozzarellan i stora bitar och lägg på fatet.
Riv det grillade brödet i stora bitar och lägg på fatet tillsammans med det andra. Salta, peppra och ha på massvis av basilika. Avsluta med att ha på god olivolja. Servera genast.
Hej!
Jag vill beställa boken Tomat Tomat🙂 Hur gör jag? 🙈
Mvh
Maria Svensson
Mollaryd Kvarnlyckan 1
524 95 Ljung
Hej!
Jag önskar få beställa boken Tomat Tomat.
Hut gör jsg? 🙈
Mvh
Maria Svensson