Ett söndagsrecept var det här! Gjort på zucchini som bas, såklart. Vad annars? Mitt köksland fullkomligt översvämmas av denna grönsak. Not to self: det räcker med en planta nästa år.
Jag älskar visserligen zucchini och har det i paj, soppa, pasta, risotto, gratänger och i röror och såser. Men nu har mina barn tröttnat och då börjar det bli allt svårare att motivera dem att äta zucchini för den sjätte gången på en vecka.
Denna zucchinigratäng däremot! Den är otrolig. Jag har inspirerats av mitt eget recept från Tomat Tomat på auberginegratäng och modifierat det en aning så att det ska fungera med zucchini bättre. Och här har vi resultatet. Servera den i djup tallrik med ett BERG av tzatziki på. Kanske en liten syrlig tomatsallad vid sidan också. Jag menar, det skadar inte.
Zucchinigratäng med belugalinser, rött vin och ostkräm
- 1 finhackad lök, gul eller röd
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- 1 morot, grovriven
- 1/2 strimlad purjolök
- 1/2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk chiliflakes eller 1/2 finhackad färsk röd chili
- 1 msk franska örter
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 2 burkar konserverade tomater à 400 g
- 1 valfri buljongtärning
- 1,5 dl torra belugalinser
- 1 stor zucchini
- 2 dl crème fraiche
- 3 dl riven ost, t ex cheddar och/eller parmesan
- naturell olja, till stekning
- salt och svartpeppar
Stek lök, vitlök, morot och purjolök i en ugnssäker gjutgärnsgryta. När det mjuknat har du i tomatpuré och kryddor. Låt steka någon minut under omrörning. Vänd in vinet och låt det koka in. Vänd i tomaterna, buljongtärning och avsköljda torra linser. Sätt på locket och placera i ugnen om du inte pallar passa den. Jag hade min inne i ca 2 timmar på 150 grader. Det går fint att låta det småkoka på spisen också, det är klart när linserna är mjuka. Salta och peppra efter smak.
Hyvla eller skär under tiden zucchinin i tunna skivor. Lägg i ett durkslag, salta och låt de stå och dra ur sig vätska. Torka bort saltet och överbliven vätska och tryck ner zucchinin i din tomatsås. Det ska vara mycket! Toppa med en ostkräm som du gör på ca 2 dl ost och lika mycket crème fraiche. Lägg som ett täcke på gratängen. Riv på extra ost.
Tjoff in i ugnen på 200 grader. Gratängen är färdig efter ca 20 minuter när den fått fint med färg.
Låt svalna en aning och servera med tzatziki vid sidan.
Jag minskade ner antalet plantor eftersom jag fick så många förra året. I år ruttnar mina sönder pga det myckna regnandet. Är det inte det ena så är det det andra. Sparar ändå på zucchinirecept. Kan ju bli någon fortfarande. Och om inte så nästa år…
Ajdå, vad tråkigt! Och precis som du säger, man vet ju aldrig. Det är det som är så roligt/jobbigt med odlingen på en och samma gång 🙂
Hej, jag är intresserad av dina recept på zucchini.
Hör av dig. Odlade vinterzuccini för några år sedan.
Stämmer att det blev stor skörd.
Hälsningar
Britt -Marie
[…] Zucchinigratäng med belugalinser och rött vin […]