Inlägget innehåller reklam för Vinstereo och vänder sig till dig över 25 år
För några veckor sedan hade jag äran att få släppa mitt livs första vinlåda tillsammans med min favorit Vinstereo. OBS! Den tog tyvärr slut på bara några timmar så den går inte längre att få tag på. För dig som undrar vad tusan en vinlåda är – är det precis vad det låter som. En papplåda fylld med viner. Närmare bestämt 6 stycken viner som jag har valt ut och som jag gillar lite extra. Och som dessutom passar ypperligt ihop med flera av rätterna från min tomatbok.
Kalkspitz
Idag tänkte jag berätta lite om en första mat + vinmatchning. Eller kanske snarare en mat + snacksmatchning. I glaset har vi Kalkspitz, bubblet som finns med i lådan. Kalkspitz är ett österrikiskt petnat som jag älskar. Jag tror att jag drack det tillsammans med Farah första gången vi besökte Smörtaxen tillsammans. Hade gärna haft det hemma alltid. Vi brukar servera det som välkomstbubbel när vi har fest och servera med lite snacks. T ex ostbågar eller lättsaltade chips.
Pan con tomate
MEN! Det är också gott till lite matigare grejer och här har ni tips på två saker som jag tycker att ni skall servera er Kalkspitz med i helgen. Det första är en pan con tomate. Ta några smakrika, saftiga tomater och riv dem grovt på ett rivjärn. Lägg över tomatrivet i en sil, salta och skvätt i lite olivolja. Låt stå och rinn av under tiden som du steker eller rostar bröd i ugnen tills det blivit gyllene. Ta ut brödet och gnid en halverad vitlöksklyfta på. Sleva på tomatrivet och ringla över lite extra olivolja. Klart!
Vesterhavsost med brynt hasselnötssmör
Det andra snackset som jag tycker att ni ska prova till Kalkspitz (helst ihop med pan con tomate då!) är ost med smör. Ja, det låter nästan lite vulgärt men det är fantastiskt gott. Dela gärna osten (det ska gärna vara vesterhavsost) i tjocka skivor eller bitar och lägg på ett fat. Bryn smör tillsammans med rostade hasselnötter. Låt svalna en aning och ös över osten. Klart!
Sådär! Det var två goda snacks att servera med Kalkspitz till helgen. Nom nom!