En av de ingredienser som jag förknippar mest med min barndom är vita bönor i tomatsås. Min pappa använde det som bas i majoriteten av sina rätter. Så vill jag minnas det i alla fall. Jag kommer specifikt ihåg chili con carnen, det vita rostade brödet med bönor och full English-frukosten med stekt ägg och bacon.
Jag bär med mig de här rätterna med mycket värme men jag tror ändå inte att jag någonsin har köpt med mig en burk vita bönor i tomatsås hem? Varför? Jag tycker det är godare att göra egna. Eller, mina bönor i tomatsås smakar egentligen inte alls som de man köper på burk. Vi kan se den här rätten lite som en tribute till min barndomsmat. Länge leve de små vita bönorna i tomat(ochsprit)sås!
Den viktigaste byggstenen i detta recept är de vita bönorna. Grundreceptet på buljongkokta små vita bönor kan ni vid det här laget, va? Annars får ni det här igen. Det går fint att att kokta större mängder bönor på en gång och sedan frysa in i portionsstorlekar.
Jag har faktiskt inget exakt recept till denna rätt. Jag brukar gå lite på känn. Och helt ärligt att det inte jättenoga. Vill du ha ett recept med mått på pricken kan du slå upp rigatonin med tomat- och ginsås från Tomat Tomat. Den såsen är en perfekt bas.
Små vita bönor i tomat- och vodkasås
- kokta små vita bönor
- finhackad gul lök
- tomatpuré
- en skvätt vodka
- riven parmesanost, alternativt cheddar eller vesterhavsost (vilken lagrad riven ost som helst funkar)
- (visp)grädde
- chili, chiliflakes eller gochujang
- smör och/eller rapsolja
Såhär gör du
- Stek lök mjukt i smör och/eller olivolja.
- Ha i rikligt med tomatpuré samt lite finhackad chili alternativt chiliflakes (eller gochujang!) och låt steka med några minuter under omrörning.
- Ha i någon matsked sprit och låt koka in.
- Vänd i vita bönor. 1-2 dl per portion är en bra måttstock.
- Rör runt och ha i lite grädde.
- Vänd i rikligt med riven ost. Låt osten smälta och salta och peppra därefter efter smak.
- Lägg upp på tallrikar och toppa med extra riven ost. Om du vill kan du ha på lite olivolja eller en skvätt citronsaft också.
Hej! Äter du detta bara som det är, eller som tillbehör till något? Ser svingott ut!
Brukar äta det bara rätt upp och ner som det är! Eller med en syrlig grönsallad vid sidan.