När Calle fyllde 39 häromveckan bjöd vi in till kräftskiva. Varje år har vi något enkelt tema på hans fest. Förra året ”korv och bubbel”, detta är skördeskiva. Menyn såg ut enligt följande:

Ja, inga konstigheter här! Många av recepten här ni kunnat läsa om på bloggen här tidigare, såsom;
Sommarens godaste tomatpaj med dijon och lagrad ost
Vispat brynt smör! Till mackan, potatis och grillade grönsaker
Friterade ostbollar med syrlig lök
Majsen, som istället för ”ribs”, blev majskolv kommer det recept på inom några dagar. Och salladen, ja det är bara romansallat + stekt sidfläsk alternativt stekta kantareller + chèvre + äpple. En sallad vi gör till varje skiva. Ett nytillskott för oss i år var krustader med kantarellkräm. Och det ska vi prata om nu!

Det var när jag läste Stefan Ekengrens Högtidsbok som jag kom på att jag såklart var tvungen att göra egna krustader till skivan. Rekommenderar förövrigt verkligen den där boken. Öppnar den till årets varje högtid för inspiration. Krustader behöver man såklart inte göra själv, men kan köpa färdiga MEN jag är tyvärr den som är där och bestämde mig för att ge det ett försök.

Först var jag tvungen att få tag på ett krustadjärn och efter ha gjort en efterfrågan på Instagram erbjöd sig Västergatan mig ett lån. Och hur tror ni att det gick för mig? Åt helvete såklart. Calle fick komma till undsättning och fixa. Tålamod finns tyvärr ej i min kropp. Krämen däremot! Den gjorde jag. Och nu ska jag lära er hur ni gör.

Krustader med kantarellkräm på bränd grädde med dill och parmesan
ca 20 stycken
- 5 dl grädde
- 150 g kantareller + smör att steka dem i
- 0,5 dl parmesan eller lagrad cheddar + lite extra
- citronsaft
- dill
- svartpeppar
- krustader (köpe eller hemgjorda)
Börja med att sätta ugnen på 230 grader.
Lägg grädden i en ugnsform och låt rosta ca 20-30 minuter tills den fått rikligt med färg. Ta ut, låt svalna en aning och mixa den därefter med lite citronsaft samt peppar och lite riven ost.
Stek kantareller hårt i lite smör. Hacka grovt och blanda med den brända grädden.
Lägg över kantarellkrämen i krustaderna. Toppa med lite extra citronsaft, dill och rikligt med riven parmesan eller cheddar. Servera genast! Nom nom!

Salt? Känns som det behövs. Vi använde en för liten form så det kokade över. Bra att påminna om att ugnsformen behöver vara rätt rejäl. Men kräm? Hur får du den till kräm? Just nu är det en rätt tunn sås, mer ost?
Du är den andra personen som har sagt detta så ska sätta mig och skriva en lite mer utförlig beskrivning. Man behöver en stor form så att grädden sprids ut så mycket som möjligt. Om grädden ligger på ca 1 cm i formen kommer den bli ordentligt karamelliserad och tjock redan i ugnen. Nu svarar jag ju några dagar sent men den kan eventuellt gå att rädda genom att ha i mer ost och sedan låta den stå kallt.