Idag ska ni få ett recept på något som jag skulle vilja kalla för mitt livselixir. Ni vet när man är på restaurang och får bröd och smör och smöret är sådär fluffigt och underbart? Ja, vispat smör helt enkelt. Det är ju inte en sak som man blir direkt ledsen av. Tvärt om, vispat smör kan göra vilken dag som helst väldigt mycket bättre. Det finns dock en sak som är ännu godare än det vispade smöret. Och det är det brynta, vispade smöret. Ett så enkelt litet knep som får en middag att kännas sanslöst lyxig. Ja, laga laga laga!
Detta smör är så fantastiskt gott att dippa grönsaker i, att servera till nykokt potatis eller att ha på mackan. Och enkelt är det. Allt du behöver göra är att bryna smöret, låta det svalna och sedan vispa eller mixa det fluffigt. Om du vill kan du smaksätta smöret. Kanske med citruszest? Kapris? Örter? Saffran och chili? Prova dig fram!
Receptet kommer från min senaste kokbok “Brynt Smör”. Gillar du receptet får du hemskt gärna köpa boken! Det kan du göra här.

Mitt “recept” på vispat brynt smör
- 250 g smör
- citronsaft (en lite skvätt)
- ev 1-2 tsk rapsolja
- Bryn smöret under konstant vispning. Häll över i annat kärl.
- Låt smöret svalna i kylskåpet tills det blivit fast i konsistensen.
- Ta fram och vispa det fluffigt med en elvisp eller med en stavmixer. Smaksätt med citron. Vill du få konsistensen lite lösare kan du ha i någon tesked rapsolja också.
Servera till bröd, till bakad potatis eller grillade grönsaker.
[…] Vill du göra eget bredbart brynt smör kan du följa mitt recept här. […]