Så! Då kommer här det sista blogginlägget innan jag går på lite julledighet. Utan att få det att låta för dramatiskt tror jag även att det här blir det sista jag skriver på bloggen i år. Jag kommer behöva redigera den nya boken under mellandagarna, förutom det faktum att jag mest tänker jäsa på soffan med barnen; det vill säga spela tv-spel, äta mackor och sova.
Men innan ledighet: mer jul! Här kommer 13 tips på lite ovanligare grejer som man kan servera på julbordet. Det är kanske inte direkt traditionella grejer MEN (!) de smakar jul och det är det viktigaste. Min största inspirationskälla till julbordet stavas Talldungen. Det har en förmåga att få väldigt enkla, rustika grejer att kännas lyxigt. Precis som jag vill att min högtidsmat ska vara.
Rödkålssallad med kapris och crème fraiche
Vi börjar med en rätt som jag inte klarar mig utan på julbordet. I botten på ett fat ligger naturell crème fraiche som toppas med tunt hyvlad rödkål som vi har kramat i citron och blandat med kapris. På med lite körvel också om du vill. Och det är allt. Oerhört enkelt och gott!
Brödkrispsallad med granatäpple och parmesandressing
En god sallad kan vara trevligt att ha på julbordet också. Jag gör gärna min på bas av grönkål eller svartkål som får kramas mjuk i citron. Du kan antingen ha den helt rå, eller steka den lite snabbt. Därefter blandar jag den med en parmesandressing, har på granatäpple och brödkrisp. Älskar den!
Italiensk fänkål- och apelsinsallad med pistage
En annan sallad som man kan laga är en med apelsin och fänkål. Både vanlig apelsin och blodapelsin är gott att ha i. Sedan toppar man med salt pistage och kanske en krämig dressing på majonnäs och blodapelsin. Om man har piment d’espelette hemma kan man sprinkla på det också.
Friterade ostkroketter med syrlig silverlök och apelsinmajjo
Man kanske tänker att man inte pallar hålla på och fritera på julafton, men vet ni? Kroketter går att förbereda flera dagar i förväg. Tillbehören också, för den delen. Sen bara värmer man oljan och doppar ner dem precis innan servering. Jäteenkelt OCH jättegott faktiskt! Här man kan använda vilka juliga ostar som helst i smeten. Machegokroketter? Fetaostkroketter? Getostkroketter? Cheddarkroketter? Bara blanda olika sorters ost, kläm ihop till bollar, dubbelpanera och tadaaa färdigt! Servera med citronpicklad silverlök vid sidan. Kanske en apelsin- och chilimajonnäs också?
Grönkålspaj med valnötter
Sedan jag träffade min man har vi serverat en grönkålspaj med valnötter på julafton varje år. Det var hans farmor Ulla som brukade laga den. Ingen jul utan paj. Vansinnigt god är den. Ät den som en del av julbordet eller som en enskild rätt med lite picklade silverlök och crème fraiche vid sidan.
Tartiflette med reblochon, vitt vin och grädde
Janssons frestelse är gott, visst. Men det tycker verkligen inte alla har jag märkt. Så i år lagar vi troligtvis tartiflette istället. En slags fransk potatisgratäng som görs på vitt vin, grädde och reblochonost. Så krämig, god och perfekt på alla sätt och vis. Går fint att laga en dag i förväg!
Cheddar med senap
Cheddar med senap kanske inte direkt är ett recept men det är ett bra tips inför julen. Skär upp en riktigt god, långlagrad cheddar i kuber och servera på ett fat med en god senap vid sidan som dipp. Tramsigt gott!
Rödbetssallad med vinäger, valnötter och dill
Krämig rödbetssallad som serveras till köttbullar är ju tradition på julafton men det är en rätt som verkligen går att utveckla. Lägg t ex rysk yoghurt (eller vitlöksmajonnäs) på ett fat och toppa med kokta rödbetor som du snabbt har slungat i en vinaigrette. På med valnötter och dill precis innan servering. Bilden är tagen på Talldungen, där de hade inspirerats av en av Olia Hercules rätter.
Blå kornblomst med pocherade päron
Ett annat tips från Talldungen kommer här! Pochera päron, skär upp i skivor och servera med en god ost. Här serverar de päronen med en krämig blåmögelost från Danmark, men vilken krämig blåmögelost som helst borde funka fint. Även denna bild kommer från Talldungen och deras fantastiska meny.
Endivesallad med burrata och hasselnötter i brynt smör
Endiver känns vintrigt och kul! Antingen kan man servera med en krämig parmesandressing. Då gillar jag att servera salladen direkt från kylen faktiskt. En annan idé är att servera endiverna tillsammans med burrata samt hasselnötter i brynt smör. Mmmm

Svampkräm med cornichoner och grillat bröd
En paté vill jag alltid ha på julbordet. Gärna tillsammans med grillat surdegsbröd, cornichoner och persilja. Jag brukar göra min variant med svamp och valnötter. Servera med cornichoner vid sidan!
Syrlig kålrabbisallad med smulad fetaost
Slutligen gillar jag verkligen att servera en kålrabbisallad vid sidan. Här skär jag bara kålrabbin riktigt, riktigt runt och låter den marinera i antingen vinäger eller citronsaft. Sen smular jag på massvis av fetaost precis vid servering och har på en god olja. T ex en citronolja eller olivolja.
Grillat: Pinnbröd
Slutligen vill jag tipsa om att det är otroligt mysigt att tända grillen på julafton! Gott och enkelt att grilla är kastanjer som man dippar i citronsmör. Roligaste är att göra pinnbröd! Barnen älskar det. Älskar lukten av grill på julen. En av många mysiga grejer med att bo i hus. En ny tradition för oss tror jag?
Så, det var mina snabba enkla tips för julen! Kanske hittar ni något som ni tycker låter spännande? Och med det sagt; tack för ännu ett mysigt år här tillsammans med er.
Totalt intressant.
Av Tradition firar vi julen, men totalt glömt varför. Den kommersiella slit och släng andan följer tyvärr inte den “miljömedvetna” andan sitt syfte. Men varför hålla på “tradition” när man skiter i varför. Att själv ta ansvar för vad vi stoppar i munnen är inte halvfabrikat, odlat skräp i konstgödning. Djurplågeriet i att tvinga nötdjur och vår art äta odlat skräp i konstgödning. För mer fulmjölk och kött av usel kvalitet. Årets skinkor saknar svål, och inte av den anledningen att kött fabriken är snälla att ta bort den. Nope en snabbväxande nästan undernärd gris får inte mycket svål precis i dess korta liv. Traditioner är ju bra. Men att av fel syfte producera skräp till folks julbord eller nytänk i andra rätter är då inte tradition precis. Inte häller att döda mångfalden och ekosystemet. Fast traditionen att människan förstör och exploaterar planeten och allt levande, den tradition ändrar sig inte, någonsin. Elpris, dyra usla näringskällor, bränsle, producera elbilar när överflödet av el är borta (verkligen smart), krig och elende. Det kallar inte jag en god jul. Måtte 2023 vara förändringens år. Både för planeten, djuren, ja även skadedjuret Homosapiens. Varför inte återuppta tradition att låta djuren äta det dom ska, så blir julbordet lika gott och nyttigt som förr. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn. Helt utan fossila energier eller konstgödning. För miljö och hälsa. Så traditionellt ett gott slut. Och förhoppningsvis ett nytt gott år.