Jag har odlat tomater för första gången i mitt liv. Om man inte räknar med balkongodlingen som helt ärligt mest var jobbig. I år däremot! Mängder av tomater – och då har jag fått berättat för mig att det här inte har varit något vidare bra tomatår. Hjälp! Hur mycket tomater kommer det inte bli nästkommande år då?
EN LYX är det i alla fall. Behöver man inspiration till hur man kan ta hand om sin tomatskörd rekommenderar jag såklart min kokbok Tomat Tomat. Jag skriver där om rostade tomatbaser som jag brukar göra (med eller utan tomatodling) och förvara i frysen. Dessa smakrika små tomatpaket kör jag sedan på, istället för tomatkonserver, i största möjliga mån under vinterhalvåret.
Idag har jag gjort en lite chunky tomatsås med zucchini och lök. Allt kommer från odlingen! Frys in i matlådor eller i zippåsar som jag har gjort här. Glöm inte att märka vilket datum du lagade såsen och vad det är du har i paketet. Mer frysmat till folket!
Chunky tomatsås på färska tomater
2 stora zippåsar
- 1,5 kg färska tomater (eller mer! Fyll 1 stor ugnsform)
- 2 lökar, t ex gula eller röda
- 1/2 zucchini, grovhackad
- 2 morötter, finhackad
- 1 liten chili, finhackad
- salt och svartpeppar
- naturell olja till stekning
Sätt ugnen på 175 grader.
Halvera tomaterna eller dela dem i grova bitar och lägg i en ugnsform. Placera i mitten av ugnen och låt rosta 45 minuter till en 1 timme. Tomaterna ska inte få färg men bli ordentligt rostade.
Stek zucchini, lök, morot och chili mjukt i olja under tiden som formen är i ugnen. Häll över i tomatformen. Rör runt. Låt rosta ytterligare 30-45 minuter.
Låt svalna en aning och mixa därefter såsen grovt. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna helt och lägg därefter över i valfria formar/påsar för att frysa.
Färdigt! Plocka fram och ha i pastasåser, soppor och grytor i vinter.
Kanske en dum fråga men varför ska man steka zucchinin+ det andra innan man kör det i ugnen? 🤔
Det är inte alls en dum fråga, tvärt om! Det är faktiskt bara en smaksak. Jag tycker att det ger en lite sötare, karamelliserad smak när man steker det först. Men det går givetvis bra att slänga ner direkt i ugnsformen också!